Mama ei de sincronizare!

În intersecția dintre clădirea Electrica și Primăria Cluj-Napoca, au loc în mod frecvent tamponări. Principala cauză este neatenția conducătorilor auto la care se adaugă, zic eu, proasta sincronizare a semafoarelor. Pe o distanță de aproximativ 50 m sunt amplasate două semafoare care îşi schimbă culorile în acelaşi timp.

Un conducător auto care se deplasează pe strada Memorandumului și se îndreaptă spre cartierul Mănăștur are șanse mari să treacă pe semaforul de lângă Electrica pe culoarea verde, dar următorul să se schimbe în culoarea galben sau chiar roşu. La fel de posibil e să citească ”found new hardware” în mesajul computerului de bord. Poate el nu forțează culoarea galben a semaforului, dar nu are de unde știi cât de viteaz e cel din spatele lui.

La fel de posibil e ca din cauza schimbării simultane a culorii celor două semafoare să se blocheze total intersecția, pentru că uneori chiar și șoferii RATUC își arată mușchii.

Pe lângă dirijarea şi fluidizarea traficului, prezenţa semafoarelor ar trebui să asigure şi un trafic lipsit de incidente. Apariţia cu o întârziere de 3-5 secunde a culorii galben a semaforului dinspre Primărie ar reduce semnificativ numărul accidentelor minore din această intersecţie. În acest fel, cei care ar scăpa de primul semafor ar trece și de al doilea şi nu ar reprezenta o ţintă pentru neatenţii din trafic. Mai mult, intersecția ar rămâne liberă pentru cei care vin de pe strada Emil Isac.

Poate într-o zi cineva se va gândi la varianta asta şi va umbla la temporizator.