Apr 2 2016
Cât te aștepți să câștigi dacă schimbi furnizorul de energie electrică?
Am întrebat zilele trecute pe Twitter cât se așteaptă cineva să câștige la factura lunară de curent, în cazul în care optează să schimbe furnizorul tradițional de energie electrică. Pentru că am bănuit că răspunsul va fi în %, exact așa cum e prezentat și în toate știrile de acest gen, am specificat că sunt interesat să le aflu așteptările exprimate în lei.
Am făcut o comparație între ce plătesc acum, ca și client casnic, la tarife reglementate și avizate de ANRE, și cât ar urma să plătesc dacă as opta pentru un alt furnizor. Am luat ca referință un consum mediu lunar de 100 kWh la tariful cu rezervare și ofertele celor de la Enel și a celor de la Digi Energy. Asta a iesit:
- Cât plătesc acum:
- Cât ar urma să plătesc la Enel conform ofertelor de pe site-ul lor:
- Cât ar urma să plătesc la Digi Energy, conform ofertei prezente pe site-ul lor:
Asadar:
Cu o perioadă contractuală de 24 luni, la varianta Enel Light, la 100 kWh ar fi un câștig de 1,60 lei, iar asta e varianta cea mai avantajoasă.
La Digi Energy, câștigul cel mai mare e în cazul pensionarilor care au deja un contract cu cei de la RCS-RDS, adică de 7,24 lei. Dacă ești un client RCS-RDS, fără a fi și pensionar, câștigul ar fi de 6,04 lei.
Sincer, te-ai fi asteptat la mai mult?
Quadroq
Apr 03, 2016 @ 13:47:46
Ar trebui sa-l schimbi oricum ca sa incurajezi concurenta pe piata energetica. Momentan preturile sunt inca mari pentru ca e concurenta putina si utilizatorii sunt inca reticenti la schimbare. Cand va trebui sa se bata pentru clienti, preturile vor scadea.
JP
Apr 04, 2016 @ 18:02:12
Mi se pare ca asistam si in cazul concurentei in domeniul energiei la un spectacol de varietati pentru publicul credul, pentru ca de fapt jocurile si intelegerile se fac tot in spate, doar pentru a ne da impresia ca exista concurenta.
In plus modalitatea de trecere de la un furnizor la altul este destul de anevoioasa. Am incercat sa studiez putin legislatia pe tema asta, dar m-am lasat pagubaj pentru ca procedeul este complicat si dureaza cel putin cateva saptamani.
Poate lucrurile se vor schimba, dar momentan nu vad motiv sa schimb furnizorul.
daniel rus
Apr 04, 2016 @ 18:14:19
@JP: durata de schimbare a furnizorului, daca ai toate actele, dureaza fix 21 de zile
daniel rus
Apr 04, 2016 @ 18:15:15
@ Quadroq: ii las pe altii sa experimenteze 🙂