Noutăți pe factura de energie electrică

În cele ce urmează vreau să vă explic, deși cu siguranță mulți dintre voi v-ați dat seama deja, ce e cu ce-l de-al doilea cod de bare de pe facturile de energie electrică emise de Electrica Furnizare. Foarte mulți clienți au ajuns în situația de a fi deconectați pentru că intenționau să achite o factură restantă, însă foloseau datele de identificare a unei alte facturi, de cele mai multe ori o factură de energie electrică emisă ulterior celei restante. Există un articol, 1507, în Codul Civil, care spune că „Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de același fel are dreptul să indice, atunci când plătește, datoria pe care înțelege să o execute.” Astfel, dacă ai utilizat codul de bare al ultimei facturi neachitate, chiar dacă achiți suma totală de pe factura de energie electrică restantă, banii acoperă, parțial sau total, în funcție de suma achitată, factura de energie electrică al cărei cod de bare a fost utilizat.

De acum, fiecare client care are o restanță poate alege să achite contravaloarea facturii curente sau contravaloarea soldului restant. Talonul de plata cu cele două coduri de bare arată așa. Am acoperit datele de identificare ale clientului, dar pentru cei curioși e factura lui Emil Moldovan, iar cu ocazia asta îi spun La mulți ani!, Multă sănătate! și Bă, plătește-ți facturile să nu te deconecteze!

cod bare

Așadar, dacă vrei să trăiești periculos, când vezi două coduri de bare pe factura ta de energie electrică, poți în continuare să achiți doar factura curentă. Dacă vrei să dormi liniștit și să te asiguri că nu o să ai de achitat taxe de deconectare și reconectare, plus să stai cel puțin o zi fără energie electrică, maximum două, sfatul meu e să pregătești suma înscrisă la Sold total și neapărat să-i indici operatorului de la ghișeul băncii la care vrei s-o achiți să utilizeze codul de bare aferent acestuia.

Cam atât. Întrebări?