ECOTIFF între voluntariat şi ecologizare

În cadrul zilelor TIFF am luat parte la o dezbatere pe tema “Voluntariatul ca soluţie alternativă la problemele de mediu” oarecum moderată de Mihai Goţiu, la care au participat Rareş Bogdan din partea presei locale, Dragoş Bucurenci, reprezentanţi ai companiilor Holcim şi Compania de Apă Someş, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor de voluntariat locale dintre care cel mai activ a fost Sonia Bercuci – Preşedinte AIDA .

Pe parcursul discuţiilor s-au punctat aspecte importante ale voluntariatului, care ar fi obligaţiile acestuia şi necesitatea îndrumării practicării voluntariatului încă de pe băncile şcolii. Fiind o contradicţie de termeni voluntar-obligaţie, concluzia finală a fost că voluntarul are o singură obligaţie, de a da exemple de aşa da, pentru toate faptele de aşa nu, prin simplul fapt că le arată şi celor din jur că nu e greu să îţi iei în serios atribuţiunile de cetăţean.

Aceste activităţi de voluntariat au şi o parte negativă, deoarece deresponsabilizează societatea civilă, lăsându-se în grija voluntarilor şi a ONG-urilor multe dintre problemele pe care le avem.

Din păcate timpul alocat acestei dezbateri ECOTIFF a fost foarte mic, astfel că întrebarea mea “Ce este mai important: promovarea acţiunilor de voluntariat sau a organizaţiei de voluntariat?” a rămas fără un răspuns mulţumitor pentru mine, deoarece atât moderatorul cât şi Dragoş Bucurenci au dus imediat discuţia spre “De ce să nu menţionezi cine a stat în spatele acţiunii?”, care pe mine personal mă duce cu gândul la “Acest drum a fost reparat de către Consiliul Judeţean X”, la fel cum pe moderatorul Mihai Goţiu, orice comunicat care începe cu “În acest weekend firma X a desfăşurat o campanie de ecologizare a râului Someş” îl face să renunţe să-l citească.

Personal mă interesează mai mult să se promoveze voluntariatul ca şi activitate, pentru că e mai important ca oamenii să conştientizeze că pot face ceva şi singuri, nu doar coordonaţi şi organizaţi de un ONG.