Tu cu ce măsori energia electrică?

De vreo două luni am renunțat la televizor, sătul fiind de prostiile pe care patronii de televiziuni se încăpățânează să ni le vâre cu de-a sila zi de zi. (Am făcut o mică excepție, vineri, de pe la ora 21, la emisiunea cu talentați.) Mă informez, așa cum pot, de pe net. Chiar și așa, nu încetează să mă uimească modul în care sunt prezentate unele știri.

Am pescuit de pe Twitter un link, în care era scris titlul unei știri prezentate de ProTV. Zicea așa: „Energia gratuita a ajuns sa ne incarce facturile la curent. In 7 ani vom plati de doua ori mai mult”. Am dat click doar să văd cum au prezentat știrea despre certificatele verzi, pentru că am mirosit că de ele e vorba. Știrea începea așa: „Energia gratuita, produsa de soare, vant si apa…”. Mie mi-a ajuns. E o diferență între o sursă (materia primă) și procesul de producere în sine. O fi sursa gratuită, deși știu că în cazul hidrocentralelor se plătește apa, dar producerea energiei electrice nu e.

Hai, să trecem și peste asta, dar dacă într-o știre se vorbește de energie electrică și în finalul știrii video se prezintă un contor de gaz, ce-ar mai fi de zis?