Până la urmă care mai e rolul presei? Dacă mai are unul

N-am făcut jurnalism, dar nici nu cred că e nevoie să faci să-ţi dai seama că modul în care se prezintă unele subiecte este foarte greşit. Până la urmă rolul presei este de a …? Presa ar trebui, cred, să educe și să informeze corect publicul. Nu ştiu de ce încă mai am speranţa că odată şi odată acest lucru se va întâmpla. Poate sunt eu un visător. Sau poate doar naiv. Sau poate prost.

20.000 de abonaţi ai celui mai mare furnizor de energie electrică din judeţul Cluj au ajuns, în anul 2012, în situaţia de a fi deconectaţi de la reţeaua de alimentare cu energie electrică. La un total de 340.000 de clienţi, asta înseamnă aproximativ 6%. De ce ar fi asta o știre? Cred că toată lumea știe că avem uituci printre noi. Sau oameni rău intenționați. Dar până la a-i victimiza, mi se pare o cale atât de lungă. Aceștia reprezintă 6% din totalul clienților. 6%. Nu-s nici 7,4 milioane, nici 87,52%. Sunt 6%! Ce ne facem cu ceilalți 94% care nu au uitat că ceea ce consumă trebuie achitat?! 320.000 de clienți nu au ajuns în situația de a fi deconectați. De ce? Pentru că au respectat un contract. Oare victimizându-i pe cei 6%, sau 20.000, nu echivalează cu a face ceva pe ceilalți 320.000 de clienți corecți? Care ar fi mesajul aici? Dacă nu respecți un contract devii o victimă?

Se vorbește de monopol, în condițiile în care în România mai sunt alți 174 de furnizori de energie electrică. (Ultima dată când am verificat pe site-ul anre.ro ăsta era numărul.) Se spune că cei care nu-și plătesc factura ajung în scurt timp fără energie electrică și sunt buni de plată. Ce-ați vrea? Să fie premiați și prezentați drept un model de urmat? 60 de zile reprezintă scurt timp?

E adevărat că ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) a stabilit furnizori de ultimă opțiune în funcție de zona geografică, însă asta nu se traduce sub nici o formă prin monopol. Furnizorul de ultimă opţiune a fost desemnat tocmai pentru a nu exista persoane cărora să li se refuze accesul la reţeaua de alimentare cu energie electrică. Oare dacă eşti obligat să nu refuzi un consumator, care poate a fost refuzat de toţi ceilalţi furnizori la care a apelat, reprezinţi monopol? Probabil în mintea unora, da.

Până la urmă care e rolul presei? Trebuia să întreb din nou asta, pentru că deja intrasem pe un teren minat. Probabil că lipsa unui rol declarat, asumat şi urmat în această meserie îi face pe mulţi absolvenţi de jurnalism să se reorienteze. Educaţi lumea! Dacă vedeţi că unii habar nu au ce înseamnă un contract, nişte obligaţii şi nişte drepturi, deschideţi-le ochii! Dacă nu există o comunicare strălucită între consumatori şi instituţii, trageţi-le de urechi, dar dacă tot aţi ajuns la ele, cereţi şi informaţii care să fie cu adevărat utile consumatorilor. Degeaba mimaţi că vă pasă de soarta lor, dacă nu faceţi și pasul prin care să-i ajutaţi pe alţii să nu ajungă în aceeaşi situaţie.

Oricum există foarte multă confuzie în rândul oamenilor. Nu o mai alimentați și voi!