Românii în Italia

Imaginea românilor în afară nu este prea bună. O ştim şi o vedem zi de zi în presă sau la televizor. Mulţi ţigani cu acte de România sau români jmecheraşi au luat calea vestului făcându-ne o reputaţie deloc de lăudat. Problema este că nici cei care muncesc prin companii mari sau la firme multinaţionale nu îşi deschid gura arătând că sunt români şi mândrindu-se cu asta. Motivul este în mare parte acelaşi: prejudecăţile oamenilor.

Cu siguranţă românii sunt priviţi şi catalogaţi în afară precum îi privim noi pe ţigani. Doar că există nişte diferenţe enorme. Dacă în România foarte greu găseşti un ţigan corect al cărui scop să nu fie înşelatul, cerşetoria şi minciuna, în afară sunt mulţi români care pot liniştit să ţină capul sus: sunt deştepţi, harnici şi corecţi.

Cu toate astea refuză să-şi recunoască ţara de provenienţă, iar dacă nici măcar ăia nu ţin capul sus să arate lumii că există şi români curaţi, cine să o facă?

Recent, într-un restaurant din Italia, trebăluia de zor o femeie. Nu ştiu cum, dar îţi cam poţi da seama când vezi un român. Cred că avem un al 17-lea simţ, care ne ajută. Şi cum trebăluia femeia prin restaurant, Tina îi zise colegului ei Alex, un român stabilit în Italia:

-La cum se mişca femeia aia, sigur e româncă. Şi dacă e să intrăm în detali, eu zic că e moldoveancă.

-Nu cred. Adică sigur e româncă. Se vede. Doar că, eu zic că e ardeleancă.

Nu după mult timp, femeia veni la masa lor să ia din vasele de care nu mai aveau nevoie. Alex o întrebă: (bineînţeles în italiană )

-De unde sunteţi? Că după accent nu păreţi a fi italiancă.

-Eh, sunt de departe, răspunse femeia.

-Dar de unde anume? Că am împresia că şi eu vorbesc limba dumneavoastră, îi zise Alex zâmbind.

Îi zâmbi şi ea, dar nu îi răspunse.

-Uite, vezi? Asta nu înţeleg. Adică se vede clar că e o femeie curată, harnică, are un loc de muncă şi totuşi când vine vorba să-şi recunoască ţara de origine nu o face. Păi cum să îşi schimbe cei din afară părerea proastă pe care şi-au făcut-o despre români, dacă nici măcar ei, cei corecţi, nu fac nimic să schimbe ceva? zise Tina după ce femeia se îndepărtase.

La plecare, femeia le-a spus că e din România, doar că au greşit zona. Nu era nici ardeleancă, nici moldoveancă. Era o olteancă din Dolj.