Aparatul minune

Firma de construcţii Constructorul a decis să achiziţioneze un aparat performant cu ajutorul căruia să testeze angajaţii, pentru că umbla vorba-n târg că unii vin veseli la muncă. Aparatul minune reuşea pe baza unei simple discuţii să detecteze din aerul expirat ce anume a consumat respectivul chiar si cu o zi înainte. În funcţie de setări.

Directorul firmei, mândru nevoie mare de noua achiziţie, îşi chemă şefii de compartimente la o mică discuţie.

-Azi stăm la masa mică, cea rotundă, le zise directorul. Vom avea o discuţie constructivă. De fapt aş vrea să aud de la fiecare dintre voi, cum consideraţi că s-ar putea îmbunătăţi mediul de muncă în departamentul fiecăruia.

După ce se priviră miraţi de decizia directorului, acceprată indicaţiile acestuia şi se aşezară la măsuţă, privind cu jind la scaunele comode de la masa cea mare, simţindu-se dintr-o data mici de tot. Cu toate astea începură fiecare să născocească idei pentru a părea că le pasă.

Îi ascultară cât îi ascultară, iar apoi directorul le spuse:

-Le lăsăm momentan pe astea. Trebuie să vă dau o veste mare. De acum nu vom mai avea probleme cu muncitorii noştri. După o simplă discuţie o să ne putem da seama dacă şi când au consumat alcool. Tocmai am achiziţionat un aparat foarte sofisticat. În două secunde vă spun fiecăruia ce a mâncat sau băut ieri.

Oamenii se priviră şi mai nedumeriţi decât erau la decizia directorului de a muta discuţiile de la masa cea mare, la măsuţa cu scaune incomode, sub care se călcau pe picioare.

-Măi Vasile, se pare că nu poţi lăsa ţigările. Ţi-am zis că trebuie voinţă puternică, dar nu m-ai crezut. Ionele, lasă tăria că nu e bună. Mai bine bea un vin bun. Îţi face sângele de taur. O să se bucure doamna. Mihăiţă, ai promis că mă inviţi la voi când face nevastă-ta ciorbă. Ştii că sunt mare fan. Să nu se mai întâmple.

Apoi făcu o pauză. După ce făcu o pauză, făcu ochii cât cepele. Apoi cât pepenii roşii. Apoi ridică privirea către Lenuţa şi zise:

-Cineva sigur s-a simţit bine azi-noapte…