Jul 1 2014
Cât de european e orașul care dorește să devină Capitală Culturală Europeană?
De curând, doi bloggeri clujeni au pornit într-un tur al Europei în încercarea lor de a pune umărul la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Un gest lăudabil. Sper să reuşească să adune şi să aducă cât mai multe informaţii utile, pentru ca, într-un final, acest demers al municipalităţii clujene să se concretizeze. Le doresc multă baftă şi putere de muncă!
Stimate domnule primar Emil Boc, stimaţi consilieri locali ai Municipiului Cluj-Napoca, cred că fiecare dintre dumneavoastră a ajuns măcar o dată într-un oraş din vestul Europei. Când aţi ajuns acolo, uitându-vă în jur, aţi simţit că sunteţi reprezentanţii unui oraş asemănător cu cel vizitat? Dacă da, vă spun sincer că avem păreri diferite. În Austria, în Italia, în Franţa sau în Spania am văzut pe rând oameni intrând în magazine, în parcuri, în mijloacele de transport în comun, chiar şi în aeroport, cu animalul de companie fără ca cineva să se uite urât, fără ca cineva să protesteze sau să se întâmple ceva grav.
Din păcate, în Cluj-Napoca, oraşul pe care dumneavoastră îl gestionaţi, mie, posesor de animal de companie, mi se interzice accesul cu el în Parcul Central, pe Cetăţuie, în mijloacele de transport în comun şi/sau în puţinele zone verzi din jurul blocurilor. Iar, după ultimele zvonuri, nici nu pare că lucurile ar merge spre mai bine. Se pare că doriţi să-mi interziceţi să-mi strig copilul patruped pe un ton ridicat, nu cumva nenea Gheorghe sau tanti Florica să fie deranjați când urmăresc emisiunea lui Măruţă sau cea a Simonei Gherghe.
Doamnelor și domnilor consilieri din partea opoziției, de ce de fiecare dată aduceți în discuție măsura unitară și greșită (Da, e vorba de tăierea salariilor bugetarilor cu 25%) a guvernului condus de premierul Emil Boc, dar o susțineți cu tărie când vine vorba de posesorii de animale de companie? Doamnelor și domnilor consilieri din cealaltă tabără, de ce mă vedeți un iresponsabil care iese cu câinele prin parcuri la vânătoare de copii, femei sau bătrâni sau cu scopul de a îngrășa asfaltul, trotuarele sau aleile? Da, e adevărat că sunt și nesimțiți care fac asta, dar pentru cei ca ei s-a înființat Poliția Locală. Ea ce păzește? Mașinile de pe axa Diesel-Toulouse, cele de pe trotuarul de pe Regele Ferdinand sau pe cele care-și găsesc parcare pe strada Memorandumului? În Parcul Central, în toate piețele sunt camere de supraveghere. Folosiți-le! Analizați înregistrările și amendați-i pe cei care nu adună după câinii lor sau pe cei care îi deranjează pe cei din jur!
E atât de simplu, dar trebuie voință, autoritate și puțină muncă!
Haideţi, totuşi, să fim europeni nu doar prin poziţionarea geografică, ci şi în gândire!
Emil T
Jul 01, 2014 @ 21:34:02
Nu m-aș grăbi să etichetez orașul ca fiind unul lipsit de spirit european.
Sunt mii de parcuri prin lume unde câinii sunt interziși cu desăvârșire din varii motive (siguranță, copii, curățenie, plante ornamentale, animale/păsări sălbatice, preferința comunității și așa mai departe). Eu personal sunt împotriva animalelor de companie în parcurile unde se practică sport sau unde sunt copii, însă susțin că dacă e posibil să se facă parcuri “dog friendly”.
La o căutare foarte sumară văd că în multe țări pe care le consideri civilizate fie există multe parcuri unde fie accesul câinilor este interzis, fie este o problemă discutată intens în comunitate.
Vizavi de gălăgie și strigatul câinilor, și cu asta am o problemă. De exemplu: Vecina de sub mine mă exasperează că-și strigă câinele nedresat 24 din 24, iar la casele din vecini sunt câini care latră sau schelălăie non stop, pentru că, la fel, sunt lipsiți de orice fel de dresaj. Stăpânii sunt și ei lipsiți de bun simț și respect față de *dreptul* meu la liniște.
La final, comparația dintre tăierea salariilor bugetare și problema câinilor mi se pare lipsită de logică 🙂 (ce-are a face Primarul Boc cu Prim-ministrul Boc?)
– http://www.bbc.co.uk/blogs/legacy/haveyoursay/2010/04/should_dogs_be_banned_from_par.html
– https://www.google.ro/search?q=dog+friendly+parks&oq=dog+friendly+parks&aqs=chrome..69i57.2863j0j7&sourceid=chrome&es_sm=91&ie=UTF-8#q=no+dogs+allowed+in+parks
– http://www.tourismvancouver.com/vancouver/travel-tips-tools/pet-friendly-vancouver/
– http://parkweb.vic.gov.au/explore/parks/lysterfield-park/safety-and-regulations
http://www.royalgreenwich.gov.uk/info/98/anti_social_behaviour_and_nuisance/13/dog_control_orders/4
daniel rus
Jul 02, 2014 @ 08:06:49
@ Emil T: Sunt de acord ca în cazul în care în parc există plante sau animale rare să se pună unele restricții, dar alea ar trebui să se impună inclusiv oamenilor. Nu văd de ce câinele meu, ținut în lesă, cu botniță, ar reprezenta un pericol pentru cineva. Nu cred că dacă cineva nu adună după câinele lui ar trebui să fiu pedepsit eu, care adun mereu după câinele meu.
Referitor la gălăgie, ar trebui, oare, interzisă joaca copiilor în curtea blocurilor? La mine sunt vreo 6-7 care țipă cât e ziua de lungă. Îi înțeleg, sunt copii. Cred că așa am făcut cu toții. Vecini bătrâni care nu aud foarte bine și urmăresc emisiunile la tv cu volumul foarte ridicat? Se mai întâmplă. Ar fi bine să nu ajungem în aceeași situație. E vorba de toleranță, care vine dintr-un mod sănătos de gândire.
Emil T
Jul 02, 2014 @ 08:36:34
Judecata ta implică faptul că toți oamenii sunt responsabili sau că statul poate angaja suficienți paznici în parcuri ca să urmărească cetățenii și fundul câinilor, ceea e puțin utopic, mai ales în țara noastră (singurul lucru care lipsește în parcuri e să avem mai mulți milițieni). Iubitorii de câini sunt la fel de subiectivi ca și părinții și subestimează pericolul sau neplăcerile cauzate de câinii lor.
Să-ți mai dau un exemplu recent: Mă plimbam pe lângă pădurea Baciului cu bicicleta (consider zona tot un fel de parc), iar la un moment dat apare un stăpân cu un Rotweiller dezlegat și fără botniță. Deși stăpânul insista cu “Stați liniștit, nu mușcă”, Rotweillerul a luat imediat o poziție agresivă și a căzut de cuviință să înceapă să fugă după bicicleta mea. De acolo doar norocul m-a scăpat fără mușcături, și asta în ciuda stăpânului bine intenționat.
Oricât aș fi de optimist și tolerant, oamenii *nu* sunt responsabili în general, darămite în România, unde avem încă destule carențe de civilizație, așa cum sugerai indirect și tu.
Practica ne-a demonstrat că problema nu poate fi combătută eficient decât prin interzicerea câinilor în parcuri sau cel mult prin aplicarea cu strictețe a unor legi (amenzi de mii de euro sau închisoare). Pusă în fața alegerii simple dintre interzicerea animalelor în parcuri și ineficiența aparatului de ordine oricum subdimensionat, consider că Primăria a luat o decizie rațională, bazată pe resursele existente și nu pe “wishful thinking”, chiar dacă dezavantajează posesorii de patrupede.
Vizavi de liniște: Da, consider că România are o problemă enormă cu respectul față de liniște și că ar trebui luate măsuri pe toate planurile. De la copii descreierați, la bormașina matinală și așa mai departe, sunt lucruri care se pot reglementa – trebuie doar să ne inspirăm din alte țări.
La final, mă îndoiesc că ai rezolvat ceva scriind pe blog. Mai degrabă aș face ceva în spirit civic, de exemplu o asociație care să reprezinte interesele posesorilor de animale în parcuri. Ar fi lucrul cel mai civilizat de făcut 🙂
daniel rus
Jul 02, 2014 @ 08:51:25
@ Emil T: Oamenii pot fi responsabilizați cu amenzi. Problema e că nu se dorește asta. Iar mintea mea nu poate pricepe de ce.
Da, Emil, tocmai la asta mă refeream când am făcut referire la premierul Emil Boc: e mai simplu să tai tuturor salariul, decât să faci o analiză a eficienței și necesității personalului. E adevărat că e măsura care aduce o rezolvare imediată. Da, e mai simplu să interzici ceva, decât să găsești soluții să funcționeze. Doar că asta nu duce la progres.
Soluția nu e o nouă asociație, ci ca cele existente să tragă la aceeași căruță!
Cristi
Jul 02, 2014 @ 09:37:29
@ Emil T: Personal am si caine am si copii. Si sa stii ca adun dupa catel, e dresat si nu-mi las nici copii sa urle toata ziua. Si nu am un loc in Cluj in care sa pot iesi cu catelul si copiii ca sa ne bucuram de o zi impreuna. Toata lumea pleaca de la prezumtia ca proprietarii de caini sunt iresponsabil. Tie ti-ar placea sa fii considerat vinovat din start, indiferent de ce e vorba? Despre asta e vorba aici, ai caine esti un paria al societatii vinovat de mizeria din oras, de zgomotul din oras si de oamenii care vor fi muscati in urmatorii 10 ani.
Oare o capitala europeana cadreaza cu gradul acesta de intoleranta la adresa proprietarilor de caini de companie? Asa cum spunea si Daniel exista politie ca sa-i amendeze pe cei vinovati. Statistic, in top sunt alte cauze pentru care oamenii, copiii, sunt omorati sau raniti in Cluj (ex. traficul auto).
Tot ce s-a realizat in Cluj si se va realiza se face cu bani din taxe si impozite, platite de toti, proprietari de caini sau nu. Deci cu anumite reguli toti ar trebui sa beneficieze de aceste lucruri.
Emil T
Jul 02, 2014 @ 09:46:16
Daniel…nici nu știu cum să încep sau dacă să mai continui.
Fără supărare, însă uite cum văd eu lucrurile: Am sperat să-ți schimb nițel optica strofocându-mă să-ți combat ideile inițiale prin argumentație logică. La fel, m-am implicat în dezbatere încercând să-ți schimb părerea despre subiect, părere pe care am considerat-o ca fiind una subiectivă și îngrădită ca viziune de ansamblu. În schimb, mi-ai turnat înapoi aceleași idei încărcate inutil de iz politic părtinitor, fix în aceeași formă. Într-o dialog normal, fie el și virtual, mă aștept să dezvolți și pe argumentele/ideile interlocutorului, așa cum am făcut și eu cu ale tale. De ce să facem asta? Unu, din respect și doi, ca să ne îndreptăm amândoi înspre o concluzie care să facă lumină și mai multă în subiect (win-win).
Acum simt că n-am progresat deloc. Eu nu mă simt mai tolerant față de subiect, iar tu ai ignorat aproape complet ce am spus, deci bag seama că nici eu n-am făcut o treabă mai bună. Încăpățânarea nu trebuie să primeze logicii. În spiritul discuțiilor constructive, te invit să încerci din nou 🙂
daniel rus
Jul 02, 2014 @ 10:39:46
@ Emil T: Îmi cer scuze dacă ai simțit că am ignorat ce ai zis. Da, e adevărat că unii oameni sunt iresponsabili și nici stăpânii de câini nu fac excepție. Îți înțeleg poziția vizavi de întâmplarea cu Rotweiller-ul și sunt de acord cu tine. Oriunde s-ar afla, cu atât mai mult într-un spațiu public, fiind un câine cu caracter agresiv, trebuie ținut cu botniță. Stăpânii de câini considerați agresivi se gândesc doar că patrupedul lor nu are ce să pățească. De asta îl lasă liber, fără botniță. Nu cred că s-ar mai întâmpla asta dacă persoana respectivă ar fi sancționată. Nici eu nu mă bazez pe „Stați liniștit, nu e agresiv!”, pentru că am pățit-o. M-am certat cu câțiva pe tema asta. Al nostru e extrem de jucăuș. Ar putea sta zile întregi fără să mănânce, dar nu ar putea sta fără joacă. Cu toate astea îl țin în lesă în cea mai mare parte a timpului și îi dau drumul doar dacă în zonă nu sunt copii sau alți câini cu care consider că nu s-ar înțelege.
Revenind la parcuri: cu ce și pe cine aș deranja dacă m-aș plimba în Parcul Central cu câinele în lesă și cu botniță? Rămân la părerea că pe nimeni și cu nimic. Poate doar pe câțiva care ar putea fi personaje de succes în povestea lui Creangă.
Dacă decizia Primăriei de a interzice accesul meu în Parcul Central ar fi venit după o încercare reală de a combate problemele cauzate de posesorii de animale de companie în acel spațiu, nu aș mai zice nimic. Aș accepta lipsa de responsabilitate si de civilizație și m-aș conforma. Însă alegerea unei variante doar pentru că e mai simplă și fără bătăi de cap pentru cei care ar trebui să gestioneze o problemă, nu mă satisface. Ce s-ar întâmpla dacă de mâine ți s-ar interzice să ieși din casă după ora 21, doar pentru că autoritățile ar considera că în acest fel s-ar reduce violurile, tâlhăriile și scandalurile? Nu ar fi normal să se ia toate măsurile necesare pentru siguranța oamenilor și abia în ultimă instanță să se apeleze la asta?
Nu știu dacă ai ajuns la acest articol, însă e unul foarte bun, în care se prezintă o modalitate simplă prin care un oraș spaniol a scăpat de problemele lăsate în urmă de posesorii de câini http://ellun.es/2011/10/16/o-solutie-pentru-cainii-vagabonzi-si-nu-numai/#.U7O2VZR_thF De ce nu s-ar aplica și la noi?
Emil T
Jul 02, 2014 @ 17:31:28
Așa mai merge 🙂
Este regretabil că stăpânii de câini responsabili trebuie să intre în aceeași oală cu ceilalți, însă atâta timp cât riscurile există și Primăria nu face o prioritate din asta prin alocarea de resurse pentru gestionarea mai elegantă a acestor riscuri (din motive financiare sau altele), consider că au luat o măsură practică. Din punctul meu de vedere, ca și plătitor de taxe, eu consider că au “bigger fish to fry” înainte de a aloca resurse chiar pentru problema asta. Pe mine mă miră faptul că nu mai persecută oamenii care calcă spațiul verde, o măsură super comunistă.
Acum e rândul societății civile să încerce o schimbare prin mediatizarea problemei în fața edililor și responsabilizarea cât mai multor proprietari de animale de companie. Orice altă variantă nu cred că poate funcționa în mentalitatea societății *de acum*. Sper ca generațiile următoare să fie mai evoluate în gândire.
Mai cred și că legea nu se poate aplica selectiv, în funcție de cât de drăgălaș și neagresiv e cățelul, pentru că e greu de măsurat și clasificat acest lucru. Pe de altă parte orice câine, cât de mic, rămâne un animal imprevizibil. E plin Internetul de scene horror cu copii și adulți cu buzele sfâșiate de câini drăguți care s-au simțit amenințați în diverse situații de joacă. E doar un alt exemplu de risc. Mai pune la socoteală și faptul că le place să roadă lucruri, să facă pipi ca să-și marcheze teritoriul, să fugă după bicicliști/rolleri/runneri și lista cu riscuri pe care o primărie trebuie să le gestioneze crește considerabil. Mai pune și lipsa bunului simț și ai să vezi de ce rezolvarea “ușoară” nu e doar la îndemână dar e și de preferat, cel puțin pe termen scurt.
Ah – ca să vezi și o altă abordare a primarilor, țin minte că în Alba Iulia s-au instalat cutii cu pungi și mănuși pentru adunat rahați de câini. Crezi că a avut vreun efect măsura? Nope. Pungile au fost furate cu totul sau au rămas nefolosite.
Cristi
Jul 02, 2014 @ 19:58:50
@Emil T Nu are sens sa mai apelez la argumente, ca vad ca nu le asculti. Recunosc isteria alimentata de tv din ultima vreme.
Atat vreau sa iti spun, in democratia asta originala, va veni vremea cand primaria sau o alta autoritate publica va interzice un lucru pe care il iubesti, la care tii, un hobby. Si atunci, cand te vei uita in jur dupa ajutor, dupa intelegere, vei constata ca nu gasesti decat ura si intoleranta, si poate iti vei aminti de parerile / postarile tale de acum si vei intelege.
In rest, toate bune.