Cât de european e orașul care dorește să devină Capitală Culturală Europeană?

De curând, doi bloggeri clujeni au pornit într-un tur al Europei în încercarea lor de a pune umărul la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Un gest lăudabil. Sper să reuşească să adune şi să aducă cât mai multe informaţii utile, pentru ca, într-un final, acest demers al municipalităţii clujene să se concretizeze. Le doresc multă baftă şi putere de muncă!

Stimate domnule primar Emil Boc, stimaţi consilieri locali ai Municipiului Cluj-Napoca, cred că fiecare dintre dumneavoastră a ajuns măcar o dată într-un oraş din vestul Europei. Când aţi ajuns acolo, uitându-vă în jur, aţi simţit că sunteţi reprezentanţii unui oraş asemănător cu cel vizitat? Dacă da, vă spun sincer că avem păreri diferite. În Austria, în Italia, în Franţa sau în Spania am văzut pe rând oameni intrând în magazine, în parcuri, în mijloacele de transport în comun, chiar şi în aeroport, cu animalul de companie fără ca cineva să se uite urât, fără ca cineva să protesteze sau să se întâmple ceva grav.

Din păcate, în Cluj-Napoca, oraşul pe care dumneavoastră îl gestionaţi, mie, posesor de animal de companie, mi se interzice accesul cu el în Parcul Central, pe Cetăţuie, în mijloacele de transport în comun şi/sau în puţinele zone verzi din jurul blocurilor. Iar, după ultimele zvonuri, nici nu pare că lucurile ar merge spre mai bine. Se pare că doriţi să-mi interziceţi să-mi strig copilul patruped pe un ton ridicat, nu cumva nenea Gheorghe sau tanti Florica să fie deranjați când urmăresc emisiunea lui Măruţă sau cea a Simonei Gherghe.

Doamnelor și domnilor consilieri din partea opoziției, de ce de fiecare dată aduceți în discuție măsura unitară și greșită (Da, e vorba de tăierea salariilor bugetarilor cu 25%) a guvernului condus de premierul Emil Boc, dar o susțineți cu tărie când vine vorba de posesorii de animale de companie? Doamnelor și domnilor consilieri din cealaltă tabără, de ce mă vedeți un iresponsabil care iese cu câinele prin parcuri la vânătoare de copii, femei sau bătrâni sau cu scopul de a îngrășa asfaltul, trotuarele sau aleile? Da, e adevărat că sunt și nesimțiți care fac asta, dar pentru cei ca ei s-a înființat Poliția Locală. Ea ce păzește? Mașinile de pe axa Diesel-Toulouse, cele de pe trotuarul de pe Regele Ferdinand sau pe cele care-și găsesc parcare pe strada Memorandumului? În Parcul Central, în toate piețele sunt camere de supraveghere. Folosiți-le! Analizați înregistrările și amendați-i pe cei care nu adună după câinii lor sau pe cei care îi deranjează pe cei din jur!

E atât de simplu, dar trebuie voință, autoritate și puțină muncă!

Haideţi, totuşi, să fim europeni nu doar prin poziţionarea geografică, ci şi în gândire!