Vrem Cluj-Capitală Culturală Europeană, dar amendăm cultura!

Viena, Roma, Florenţa sau Rabac sunt doar câteva destinaţii externe în care am ajuns. În toate cele patru locaţii am avut parte de acte artistice stradale. Fie că au fost chitarişti, violonişti, actori de mimă sau dansatori, cu toţii au făcut spectacol, au încântat lumea şi au dat o pată de culoare veselă locului. În funcţie de bugetul fiecăruia, uneori, artiştii erau recompensaţi prin plata spectacolului vizionat sau prin cumpărarea produselor expuse. Nici unul dintre trecători nu s-a simţit ofensat în vreun fel, ba chiar şi cei care păreau grăbiţi se opreau măcar un minut să privească.

Deşi mi-aş dori să văd mult mai des şi pe la noi asemenea acte artistice, se pare că nu se poate. Cel puţin nu la Cluj Napoca. De ce? Pentru că poliţia nu se prea împacă cu cultura. Au demonstrat-o zilele trecute când au amendat un artist care cânta la mandolină. L-au amendat cu 1000 lei şi i-au confiscat banii din portofel, protejând în acest fel populaţia de o activitate comercială ilicită. (Asta cu banii din portofel chiar nu am înţeles-o.)

Doamnelor şi domnilor, aşa arată un infractor!

Să mulţumim Poliţiei că ne protejează de cultură, dar, în acelaşi timp prin bunăvoinţa ei, ne permite să admirăm femei cu plozii agăţaţi de gât şi cu mâna întinsă, poeţii cu un singur vers “Dă-mi un leu!” sau şoferii care confundă trotuarul cu parcarea!

Oare Cluj Napoca merită să fie Capitală Culturală Europeană în condiţiile în care amendează cultura?