Recalificare la locul de muncă

”Cioc! Cioc!” zgomotul care ucise fără milă liniștea dimineții peste care se lăsă mireasma cafelei proaspăt preparate.

Ușa se deschise și înăuntru păși o doamnă cu chipul brăzdat de grijile vieții, în care puteai citi cu ușurință experiența ei de viață. Dădu bună dimineața cu o voce liniștită, iar cei 5 pași pe care îi făcu până lângă biroul lui Ghiță fură făcuți cu grijă, să nu perturbe și mai tare sunetul liniștii.

-Bună dimineața, îi răspunse el, luați loc. Cu ce vă pot fi de folos? o întrebă pe doamnă.

-Am o problemă cu o factură. Nu înțeleg de ce a fost emisă și mai ales ce conține.

-Să-mi spuneți despre ce factură e vorba și cu siguranță îi vom da de capăt, îi răspunse Ghiță.

Doamna îi arătă factura, Ghiță o analiză și începu să-i explice fiecare concept facturat și se asigură de fiecare dată că doamna înțelege.

-Cam asta ar fi. Dacă mai aveți și alte nelămuriri, vă rog să-mi spuneți. Dacă încă mai aveți dubii cu privire la ce v-am explicat, puteți să mă întrebați iar și voi încerca să vă lămuresc, îi spuse Ghiță când termină cu explicațiile.

-Am înțeles. Doar că uneori nu înțeleg unele lucruri, îi spuse doamna.

-Ce lucruri? întrebă Ghiță.

În acel moment, doamna începu să-i povestească, cu intensitatea vocii din ce în ce mai scăzută și cu corpul din ce în ce mai aplecat înspre Ghiță, despre fiul ei care stă până noaptea târziu la calculator cu televizorul și lumina pornite, deși la televizor nu se uită pentru că ascultă muzică; despre prietena fiului ei care stă cu ei și care pune prosopul la spălat după fiecare utilizare, chiar dacă doar se șterge pe mâini, iar ea trebuie să-i explice că în acest fel trebuie să spele foarte des și consumă multă apă și curent, ajungând să spele prosoapele cu mâna și că de fiecare dată îi spune că ar trebui să folosească același prosop de mai multe ori; că dacă ea nu se ocupă de problemele administrative ale locuinței nu are cine, că de când a murit soțul ei îi e foarte greu pentru că înainte el se ocupa de tot, iar ea nici măcar nu știa unde trebuie plătite utilitățile…

În tot acest timp, colegii lui nu înțelegeau ce se întâmplă și încercau să distingă printre șoaptele doamnei subiectul discuției.

După plecarea doamnei, Ghiță se uită în ochii fiecărui coleg de birou și apoi le spuse:

-Gata. De mâine vin în sutană.