Lucian Pintilie a adus filmul Balanţa la TIFF 2011

Marele regizor român, Lucian Pintilie, este prezent zilele acestea la Cluj Napoca pentru proiecţiile celor 3 filme în cadrul TIFF: Balanţa, Niki Ardelean, colonel în rezervă, şi După-amiaza unui torţionar.

La filmul Balanţa, alături de el au fost prezenţi marii actori români Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc şi Dorel Vişan. A fost primul film liber al regizorului, celelalte filme fiindu-i interzise în timpul regimului comunist din motive lesne de înţeles. Filmul reflectă realităţile României înainte de ’89 aducând în prim plan elemente ale securităţii, ideologia medicului bun care rămâne într-o localitate mică pentru pacienţi, repartizarea unui loc de muncă sau timorarea oamenilor în apropierea angajaţilor securităţii.

După terminarea filmului, auditoriul era împărţit în două tabere. Pe de o parte cei care criticau faptul că în majoritatea filmelor, inclusiv în acesta, se expun preponderent părţile negative ale românilor, cu nelipsitul limbaj trivial, în dauna unor subiecte hazlii, iar de cealaltă parte cei care au apreciat filmul şi opera domnului Pintilie. Unele filme lasă locul unor ample discuţii pe tema lor, iar altele te lasă mut. O persoană dintre cele prezente la acest film, i-a mulţumit regizorului pentru că filmul Balanţa l-a lăsat mut.

Din păcate sala nu a fost nici pe departe plină, iar acest lucru cred că a fost cauzat de multitudinea locurilor rezervate şi a neprezentării celor pentru care s-au rezervat, existând şansa ca multora dintre cei care poate doreau să vadă filmul,  le-a fost refuzat accesul în sală, motivându-se rezervările făcute.

Şi la acest film au fost prezenţi mulţi străini. Totuşi pentru a înţelege cât de cât elementele unui asemenea film, trebuie neaparat să fi trăit în România acelor vremuri. Altfel rişti ca din tot filmul să rămâi doar faza în care un om a intrat cu capul în parbrizul maşinii de poliţie.