Fuga din rai a lui Stelian Tănase

Filmul este un documentar de excepție din două părţi: Nunta fără miri şi Nuntaşii văzduhului. Prima prezintă drama a 4 bărbați al căror vis este să evadeze din România comunistă, iar a doua descrie planul genial prin care 10 adulţi şi copiii lor înșeală vigilența autorităților pentru a pleca din țară în Austria cu ajutorul unui avion.

Fuga din Rai începe cu încercarea a 4 bărbaţi de a părăsi ţara pentru a-şi îndeplini visul de a ajunge în America. Ştiind că Iugoslavia le poate oferi paşaportul de care au nevoie, aceştia se întâlnesc în Orşova de unde o călăuză urmează să îi treacă Dunărea, însă aventura lor spre libertate se transformă într-o adâncă dramă în închisoarea de la Craiova. Închişi împreună cu criminalii, personajele sunt tratate mai rău ca aceştia întrucât  fuga din ţară era considerată trădare.

În cea de-a doua parte este prezentat planul genial al unui pilot de a părăsi ţara împreună cu familia şi câţiva apropiaţi cu ajutorul unui avion. Întregul zbor este bineînţeles plin de peripeţii iar aventura îi poartă în Austria unde sunt primiţi şi trataţi ca oamenii. Televiziunile şi radiourile preiau imediat ştirea şi astfel şi apropiaţii lor rămaşi în ţară aud de isprava lor.

Din păcate după terminarea documentarului nu a mai avut loc o sesiune de întrebări, aşa că discuţia cu domnul Tănase s-a purtat în mare parte pe strada Eroilor. L-am întrebat “De ce Fuga din rai și nu Fuga spre rai? Condiţiile din România comunistă nu se puteau compara cu un rai în nici un caz şi raiul era perceput mai degrabă în afara graniţelor”. Răspunsul a fost  ”Se vede că sunteți tânăr și nu ați trăit acele vremuri. Este de fapt vorba de ideea transmisă de ideologia comunistă, care vedea în România acelei vremi raiul pe pământ, iar o evadare din ţară era percepută ca o fugă din rai”.

Azi am avut privilegiul de a participa la premiera unui documentar fenomenal, pe care vă invit cu drag să-l vizionaţi.