Cum să-i faci asta, mă, mamei tale?

Se întâmplă uneori să primești unele sfaturi care nu-s deloc bune. Cum ar fi: „Cât poate să consume un radiator?!Încălzește-te liniștită cu el, așa mai scapi de facturi mari la gaz!” Și atunci te trezești cu facturi mari la energie electrică. Ce zic eu aici? Foarte mari. Dublu sau triplu venitului lunar. De obicei persoanele în vârstă sunt cele care ajung în situația de a fi sfătuite de „binevoitori”. Și nu-s puține. Chiar deloc.

Caz concret. O doamnă cu o vârstă respectabilă și foarte de invidiat a ajuns într-una din zile să reclame contravaloarea unei facturi de energie electrică, a cărei valoare era egală cu pensia dânsei pe două luni. A venit neînsoțită, cu ajutorul cârjelor, a durat vreo 5 minute până a reușit să-și scoată buletinul din geantă, a fost extrem de politicoasă și răbdătoare, a scris o reclamație corect din punct de vedere gramatical și ne-a făcut pe toți să ne gândim de două ori înainte să ne plângem că ne doare ceva, că ne simțim obosiți și alte lucruri pe care, în mod normal, tinerii nu ar trebui să le pomenească.

Personal n-am văzut-o pe doamnă, dar nu văd de ce m-ar fi mințit cine a văzut-o. În schimb am văzut reclamația. Scurtă și la obiect, scrisă îngrijit, fără greșeli gramaticale sau de exprimare, deși după nume e unguroaică. Când am văzut copia talonului de pensie, pe care era trecut un număr mult mai mic decât contravaloarea facturii, am făcut imediat un plan: dacă reușim să convingem o parte dintre colegi să pună câte 10 lei, adunăm suma pe care o avea de achitat doamna. Nu ne-am gândit nici o clipă că e post sau din alea cu „fii mai bun”, ci doar ne gândeam să facem o faptă bună.

Apoi lucrurile au luat o turnură pe care n-am bănuit-o.

A treia zi, s-a prezentat băiatul doamnei, care a recunoscut consumul, a spus că va achita factura, de fapt el se ocupă de achitarea facturilor de utilități, dar s-a gândit că dacă vine mama lui personal, o să fim impresionați de vârsta ei și o să o scutim de plata facturii.

Mai pe scurt, un nene de 60-65 de ani s-a folosit de vârsta mamei lui în încercarea de a scăpa de plata unei facturi de energie electrică, energie electrică pe care a consumat-o.

Vă spun sincer că nu știu ce să mai zic, decât să mă întreb cum pot unii oameni să recurgă la asemenea lucruri.

Doamna are 105 ani!

Cu toate astea, e ceva să vezi un CNP care începe 208….