Știri care maschează reclamele?

Ce ușor se vorbește despre vânzarea energiei electrice produsă de panourile solare montate pe case! Peste tot aud asta. În schimb, nimeni nu zice nimic de costurile licenței de producător sau furnizor, sau a avizelor de racordare la Sistemul Energetic Național. De ce?

Nu e ca și cum produci ceva în gradină, îl culegi într-o găleată și îl vinzi stând pe marginea drumului vecinilor sau trecătorilor. Pentru orice activitate de acest fel ai nevoie de licență de producător sau de furnizor. Nu-l poți privilegia pe nenea Gheorghe doar pentru că și-a tras un panou solar pe casă și și-a făcut un PFA sau o firmă. E o legislație în vigoare care trebuie respectată. Intrați de curiozitate pe site-ul ANRE să vedeți condiții, obligații sau documentația de care ai nevoie. E ușor să spui „ei pot furniza energie electrică și vecinilor”, însă nu spune nimeni cât costă o licență de furnizor, de exemplu, sau ce condiții sunt să o obții. Vă spun eu din datele luate de pe același site. Cam 2.200 lei costă licența (aproape gratis, nu?), însă trebuie să faci dovada că dispui de capital de cel puțin 500.000 euro. Parcă nu mai e atât de simplu, nu? Cel mai bine ar fi, dacă ai obținut licență de producător, să-i vinzi vecinului, dar asta după ce ai făcut o rețea proprie prin care să-l alimentezi. Și sincer, nu știu dacă merită investiția în cazul în care are facturi normale. Iar dacă se răzgândește și nu mai vrea să cumpere de la tine, ce faci? Dacă are facturi mari, sunt șanse mari să aibă și o casă mare, iar dacă are o casă mare, cu siguranță își permite să-și monteze propriile panouri. Nu zic că nu îți dă o oarecare independență (Spun asta pentru că nu știu dacă cineva riscă să renunțe total de la sursa clasică. Eu n-aș face-o!), însă mai ușor cu pianul pe scări.

Să fie aceste știri reclame plătite de furnizorii acestor panouri? Că vorba aia, după ce ai dat banu pe panou, ce-i mai pasă ăluia că visele tale de transformare într-un mogul al curentului sau un băiat deștept s-au spulberat. Și-a luat comisionul vânzării și pa pa.