Cea de-a şaptea artă trebuie să revină an de an la Alba Iulia

După ce ne-am luat porţia de istorie şi cultură, ne-am îndreptat spre ultima parte a Alba Iulia Music and Film Festival, unde ne aşteptau două filme de excepţie: Concertul şi Cabinetul figurilor de ceară. Dacă nu l-aş fi  văzut pe unul din ele, îmi era extrem de dificil să aleg. „Concertul” îl văzusem, aşa că m-am îndreptat spre curtea interioară a Palatului Principilor, unde muzicienii de la Einuiea se pregăteau pentru acompaniamentul live al filmului mut. Îmi place modul în care au găsit numele acestui ansamblu, luat naştere la Bucureşti, în 15 iunie 2003. Numele vine de la data formării, 15 iunie, citită invers, cu A în loc de 1 şi E în loc de 5, fix locul acestor două litere în alfabet.

Acţiunea filmului se petrece într-un muzeu al figurilor de ceară, mai exact în mintea şi imaginaţia unui bărbat angajat tocmai pentru a da viaţă unor personaje ca şeicul Harun-al-Raşid, ţarul Ivan cel Groaznic sau Jack Spintecătorul. Lipsind sunetul, povestea „a prins viaţă” cu ajutorul muzicienilor, care au ilustrat muzical fiecare pasaj, şi a naratorului, care a oferit prin intervenţia sa un echilibru elementelor de imagine şi muzică.

A fost foarte interesant de urmărit un film din 1924, după multe filme cu efecte speciale şi trucaje la fiecare scenă, realizate în zilele noastre.

Poate prin alte părţi aţi citit şi lucruri care nu sunt tocmai potrivite unui festival de cultură, dar care s-au întâmplat la această primă ediţie. Chiar nu vreau să le aduc în discuţie. E un festival la început de drum. Lucrurile se pot corecta la următoarea ediţie, care sper să aibă loc, pentru că ar fi păcat ca un oraş ca Alba Iulia să fie cunoscut doar pentru Cetatea Alba Carolina şi Marea Unire din 1918. Un asemenea loc ar trebui să abunde în evenimente culturale, mai ales că există locul potrivit pentru desfăşurarea lor.

Aşadar să vină Alba Iulia Music and Film Festival 2013!

Organizator: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
Co-organizator: Primăria Alba Iulia
Parteneri: HBO, Transilvania Film, Lays, RYMA, Casa TIFF
Parteneri media: Adevărul, Cațavencii, Kiss FM, Zile și nopți, Realitatea TV Alba, Alba TV, Unirea, ziaruldealba.ro, alba24.ro, FilmReporter.ro, B365.ro, CineFan.ro
Partener de promovare: PR & More