Eşti liber să alegi! Chiar eşti liber

Bă, ăia îs stat în stat! De asta îşi fac de cap şi ne tratează aşa cum ne tratează! Nişte monopolişti…


Dacă aş avea doar un leu, un singur leuţ amărât pentru fiecare dată când am auzit aşa ceva, aş avea bani de curent pentru tot restul vieţii. Doar că nu e aşa! Nu am primit nimic, dar nici monopol nu e.

Să vă explic.

Încă din 2007, mai precis din iulie, piaţa de energie este în totalitate concurențială, astfel încât TOŢI, dar absolut toţi clienţii au dreptul să opteze pentru ORICE furnizor de energie electrică. Sunt câțiva paşi de urmat.

1. În orice relație de care te-ai cam săturat, vine momentul în care începi să-ți pui întrebări dacă undeva acolo nu e cineva mai bun. Simți tu că-l meriți. Și începi să cauți. Cercetezi terenul, flirtezi, ieși cu cât mai multe la masă, în oraș, în cluburi, glumiți și râdeți împreună, tocmai pentru a vă descoperi punctele comune. După ce ți-ai făcut o părere despre ea, pardon, despre furnizor, îl alegi pe cel care ți-a mers la inimă. Îi ceri prietenia și dacă te place și te acceptă, puteți începe să vă pupați pe botic. Neaparat trebuie semnat și un ante-certificat de căsătorie, adică un contract.

2. Îţi anunţi furnizorul actual că vrei să-i dai papucii. Neaparat, dar NEAPARAT să-i spui că e vina ta. Știi tu. Acel it’s not you, it’s me. Nimănui nu-i place să fie părăsit. Gândește-te că nici ție nu ți-a plăcut când ai călcat strâmb, nu ți-ai respectat înțelegerea din certificatul de căsătorie și te-a pedepsit cu deconectarea. Așa, să-ți amintești că ai și obligații.

3. Verifică împreună cu noul partener dacă dotările din instalația ta, pot fi păstrate în noua relație. Orice neconcordanță, trebuie remediată sau înlocuită pe cheltuiala ta. Poate noului tău partener nu-i place aparatul din dotare și nu vrea să contorizeze cu el. Eh, așa e în orice relație nouă. Abia după ce dormi cu partenerul în același pat îi simți și bășinile.

4. Verifică dacă prima notă de plată conține exact ce ai comandat. De câte ori nu ai pățit să comanzi un suc și 100 de vodcă, iar pe nota de plată să găsești 200?

5. Bucură-te de noua relație.

Așadar, în câțiva pași relativ simpli poți să-ți schimbi furnizorul de energie electrică. Dacă asta dorești, nimeni nu te poate opri.

Chiar dacă ți-ai schimbat furnizorul de energie electrică, rețeaua de alimentare nu o schimbă nimeni. Calitatea energiei electrice rămâne aceeași. Întreruperile în alimentarea cu energie electrică vor apărea exact ca până acum. Termenul de remediere va fi același. De ce? Pentru că astea țin de distribuitor. Tot ce se schimbă este furnizorul, adică firma care apare în antetul facturii și care încasează banii. Bineînțeles poți obține un tarif mai bun. Doar că poți alege un tarif care să te avantajeze chiar și la actualul furnizor. Trebuie doar să îți analizezi consumul și să-ți alegi tariful care te avantajează. Lista cu tarifele actuale o găsești aici.

Mai pe scurt. În orașul tău există 10 baruri. Fiecare bar se aprovizionează din același loc. În 9 dintre ele, patronii nu acceptă decât anumiți clienți. În celălalt, patronul e mai permisiv și îi primește pe toți. Ba mai mult, e obligat să îi primească pe toți cei care vor să consume, dar nu sunt primiți în celelalte 9. Să înțeleg că ultimul deține monopol?

Toate astea și chiar mai multe găsiți pe siteul ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.