Feb 17 2012
Eşti liber să alegi! Chiar eşti liber
Bă, ăia îs stat în stat! De asta îşi fac de cap şi ne tratează aşa cum ne tratează! Nişte monopolişti…
Dacă aş avea doar un leu, un singur leuţ amărât pentru fiecare dată când am auzit aşa ceva, aş avea bani de curent pentru tot restul vieţii. Doar că nu e aşa! Nu am primit nimic, dar nici monopol nu e.
Să vă explic.
Încă din 2007, mai precis din iulie, piaţa de energie este în totalitate concurențială, astfel încât TOŢI, dar absolut toţi clienţii au dreptul să opteze pentru ORICE furnizor de energie electrică. Sunt câțiva paşi de urmat.
1. În orice relație de care te-ai cam săturat, vine momentul în care începi să-ți pui întrebări dacă undeva acolo nu e cineva mai bun. Simți tu că-l meriți. Și începi să cauți. Cercetezi terenul, flirtezi, ieși cu cât mai multe la masă, în oraș, în cluburi, glumiți și râdeți împreună, tocmai pentru a vă descoperi punctele comune. După ce ți-ai făcut o părere despre ea, pardon, despre furnizor, îl alegi pe cel care ți-a mers la inimă. Îi ceri prietenia și dacă te place și te acceptă, puteți începe să vă pupați pe botic. Neaparat trebuie semnat și un ante-certificat de căsătorie, adică un contract.
2. Îţi anunţi furnizorul actual că vrei să-i dai papucii. Neaparat, dar NEAPARAT să-i spui că e vina ta. Știi tu. Acel it’s not you, it’s me. Nimănui nu-i place să fie părăsit. Gândește-te că nici ție nu ți-a plăcut când ai călcat strâmb, nu ți-ai respectat înțelegerea din certificatul de căsătorie și te-a pedepsit cu deconectarea. Așa, să-ți amintești că ai și obligații.
3. Verifică împreună cu noul partener dacă dotările din instalația ta, pot fi păstrate în noua relație. Orice neconcordanță, trebuie remediată sau înlocuită pe cheltuiala ta. Poate noului tău partener nu-i place aparatul din dotare și nu vrea să contorizeze cu el. Eh, așa e în orice relație nouă. Abia după ce dormi cu partenerul în același pat îi simți și bășinile.
4. Verifică dacă prima notă de plată conține exact ce ai comandat. De câte ori nu ai pățit să comanzi un suc și 100 de vodcă, iar pe nota de plată să găsești 200?
5. Bucură-te de noua relație.
Așadar, în câțiva pași relativ simpli poți să-ți schimbi furnizorul de energie electrică. Dacă asta dorești, nimeni nu te poate opri.
Chiar dacă ți-ai schimbat furnizorul de energie electrică, rețeaua de alimentare nu o schimbă nimeni. Calitatea energiei electrice rămâne aceeași. Întreruperile în alimentarea cu energie electrică vor apărea exact ca până acum. Termenul de remediere va fi același. De ce? Pentru că astea țin de distribuitor. Tot ce se schimbă este furnizorul, adică firma care apare în antetul facturii și care încasează banii. Bineînțeles poți obține un tarif mai bun. Doar că poți alege un tarif care să te avantajeze chiar și la actualul furnizor. Trebuie doar să îți analizezi consumul și să-ți alegi tariful care te avantajează. Lista cu tarifele actuale o găsești aici.
Mai pe scurt. În orașul tău există 10 baruri. Fiecare bar se aprovizionează din același loc. În 9 dintre ele, patronii nu acceptă decât anumiți clienți. În celălalt, patronul e mai permisiv și îi primește pe toți. Ba mai mult, e obligat să îi primească pe toți cei care vor să consume, dar nu sunt primiți în celelalte 9. Să înțeleg că ultimul deține monopol?
Toate astea și chiar mai multe găsiți pe siteul ANRE – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
marius
Feb 17, 2012 @ 10:54:40
In Cluj, de exemplu, ce alti “furnizori” exista in afara de Electrica Furnizare?
daniel rus
Feb 17, 2012 @ 11:04:13
un furnizor nu trebuie sa fie vecin cu tine. poate fi si in Constanta, Iasi sau Timisoara. factura tot pe posta o trimite
sunt furnizori impliciti si furnizori concurentiali. aia concurentiali sunt alea 9 baruri. aia impliciti sunt al 10-lea bar
si ca sa vezi ca ai si un vecin. vezi pozitia 21
Tiberiu Matei
Feb 17, 2012 @ 17:47:56
Am trecut pe aici !
Am citit, dar nu am rabdare sa si pricep !
” it’s not you, it’s me.”
Iti voi trimite copie dupa factura mea si daca constati ca platesc de-a tranta, ca asa m-au convins baietii destepti, poate ma ajuti ?
Si vom publica rezultatul analizei tale, pentru exemplificare !
Accepti ?
Cu prietenie T Matei.
daniel rus
Feb 17, 2012 @ 17:49:48
:)) accept provocarea. daca vii mâine şi vin şi eu, povestim mai detaliat 😉
daana
Feb 17, 2012 @ 18:08:36
hehehe, de ce amagesti lumea? ca in viata de zi cu zi, pt oamenii de rand exista un singur bar :))))))
daniel rus
Feb 17, 2012 @ 18:13:16
dar asta nu e vina barului 😀
Florin
May 10, 2013 @ 12:17:24
Bursaenergiei.ro va ofera gratuit oferte de furnizare energie electrica din partea furnizorilor parteneri (concurentiali). Serviciu valabil, momentan, numai pentru persoane juridice. e simplu, cereti o oferta de pret si o alegeti pe cea mai convenabila! succes in reducerea costurilor cu energia.
syr
Sep 26, 2014 @ 13:01:47
dragutz, dar cum afli ce concurentza au furnizorii de ultima instantza (la care suntem arondati din oficiu)? site-ul anre nu mi-e de mare folos, sincer! exista acolo o imensa lista furnizori (9+35), unii avand adresa un apartament de bloc. Dintre tonele de exemple am ales unul Str. Ghercu Constantin nr 14, etaj 4, cam 2, sector 6, Bucuresti…bine ca nu spune si “al doilea birou din stanga de la geamul vizavi de usha, cel cu veioza cu abajur albastru-electric”. Multe linkuri nu functioneaza, pardon, mai bine zic unele linkuri nu te trimit nicaieri. Unele firme au site-uri profesioniste, altele de 2 lei, la asorté cu adresa “cam 2”. In orice caz, nici pe site-ul anre, nici al furnizorilor nu m-am lamurit daca eu, persoana fizica, avand adresa cutare si cutare ma calific sa le devin client!! Unii din start se ocupa numai cu persoane juridice, i-am taiat de pe lista. Poate ma inseala memoria, dar furnizorii de ultima instantza trebuie sa publice informatii privind alternative de furnizori, prin lege. Ei bine, nu am gasit asa ceva pe site-ul furnizorului pe care l-am rasfoit. In rest, dupa cautari cale de-o zi intreaga am obosit si nu am gasit intrebarea “eu la cine ma racordez”? NU mi se pare ok sa iau toata lista la puricat, sau dau telefoane si sa aflu daca sunt sau nu eligibil. Inteleg ca libertatea inseamna si ceva munca, dar sa iti cauti alt furnizor de energie electrica e un full-time job 😀 Iar libertatea de care vorbesti rimeaza cu obligatia lor de a oferi cat mai multe si mai utile informatii oamenilor liberi.
In plus, chiar ti se pare in regula ca furnizorul de energie electrica sa fie o simpla veriga agatzata de un lantz interminabil de intermediari? Pentru ca asta iti ofera si raspunsul la intrebarea despre calitatea energiei electrice furnizate.
daniel rus
Sep 26, 2014 @ 13:13:13
@syr: Furnizorul de ultimă instanță e unul singur într-o anumită zonă. De asta se numește așa. El e obligat să te ia de client în cazul în care alt furnizor nu te vrea. Concurenții furnizorului de ultimă instanță sunt toți ceilalți, inclusiv cei de ultimă instanță din alte zone.