Deszăpezirea într-o comună din Maramureş

Să ne înţelegem din capul locului: încă nu am văzut la bunica în sat zăpadă ca şi cea din sudul ţării.

Totuşi, încă de la primii fulgi, oamenii nu au stat cu mâinile în sân. S-au asigurat că drumurile pe care circulă zilnic vor fi practicabile în caz de nevoie. Şi nevoie era. Că şi acolo lumea cumpăra pâine, ulei, alcool, chibrituri sau mai ştiu eu ce şi nişte drumuri deszăpezite le facilitau accesul spre magazinul din centrul satului.

Câţiva oameni care aveau tractoare, luau oarecum în administrare o porţiune de uliţă pe care o curăţau. Nu se uita nimeni la 5 litri de motorină pe care îi consumau pentru deszăpezire, pentru că până la urmă şi ei aveau nevoie de o uliţă practicabilă. Mai mult, fiecare și-a confecționat singur plugul. Iar ca să se asigure că nu vor fi izolaţi de lume, se curăţa şi drumul de acces spre cele mai apropiate două oraşe, Cehu Silvaniei şi Baia Mare.

mulţumesc maps.google.ro

Legendă: Chenarul negru încadrează oarecum sprafaţa localităţii. Punctele colorate reprezintă locul unde locuiesc “administratorii” de drum/uliţă. Liniile colorate reprezintă porţiunea de drum/uliţă pe care o administra fiecare.

Oare câţi dintre cei cu tractoare au ieşit să cureţe o uliţă din sat? Cu siguranţă au fost câţiva care au făcut aşa. Poate chiar cu lopata. Dar cu şi mai mare siguranţă, mult mai mulţi au fost cei care au stat cu palma-n fun sau pe la vreo crâşmă. Şi acum se plâng reporterilor că sunt izolaţi.

Vi-i amintiţi pe vitejii ăştia?

agroromania.ro