Trenule, maşină mică

Da, este adevărat că anual mor sau sunt rănite grav foarte multe persoane. Da, e adevărat că inconştienţa multora este revoltătoare. Da, este adevărat că trebuie făcut ceva. Doar că nu aşa se rezolvă problema asta. Nu pedepsind sute de conducători auto să circule cu 30km/h pentru lipsa de respect a unora pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Sunt montate o mulţime de camere de filmat prin toate oraşele mari sau mai mici, prin comune sau sate. Oare s-a dat o singură amendă de circulaţie cuiva, fie el pieton sau şofer, după vizionare înregistrărilor? Cu siguranţă posturile de ştiri sau portalurile online aveau grijă să ne amintească periodic despre asta. Eu personal nu am auzit. Să mă trageţi de mânecă dacă voi ştiţi altceva. Toate aceste camere au fost montate pe bani mulţi, bani care mai întâi s-au găsit prin buzunarele noastre şi pe care i-am scos pentru a plăti tot felul de taxe la stat, acesta urmând să asigure câte ceva pentru noi toţi. Eh, asta ar fi una dintre acele “câte ceva”.

Dacă pe baza înregistrărilor ar fi sancţionaţi acei şoferi indisciplinaţi din trafic care depăşesc haotic, care îşi lasă maşinile aiurea încurcându-i pe ceilalţi, care nu acordă prioritate pietonilor, care forţează culoarea galben a semaforului, ori pietonii care traversează prin loc nepermis sau care se angajează în traversarea străzii înainte de culoarea verde a semaforului, poate am începe să ne civilizăm într-ale traficului rutier. Ştiu că în acest caz este mai dificilă sancţionarea pietonilor, dar să nu uităm că fiecare cetăţean de peste 14 ani are cel puţin o fotografie la poliţie.

Dar ce să faci dacă doar au fost montate, dar nu au fost şi omologate…

Da, sunt convins că toate acestea costă, dar le fel de convins sunt şi că investiţia se va recupera. Dacă nu prin colectarea amenzilor, prin neutilizarea resurselor umane sau materiale care intervin în cazul accidentelor rutiere sau şi mai important prin păstrarea vieţilor oamenilor.

Şi uite aşa, după implementarea acestei restricţii, cântecul “Trenule, maşină mică” va reveni în actualitate, dacă nu pentru versuri, cu siguranţă pentru durata călătoriei.