Avem un bac. Ce ne facem cu el?

Răspunsul pentru cine este de vină pentru rezultatul din acest an de la bac diferă în funcţie de cine vi-l dă. Cu siguranţă majoritatea dintre voi v-aţi făcut deja o părere, aşa că nu o să vin eu acum să redescopăr apa caldă. Ideea mea este alta.

Pâna la urmă ce e bac-ul ăsta? Un examen care certifică absolvirea liceului. Ai nevoie de el pentru a-ţi continua studiile. Simplu nu? Bun. De ce nu se dau două tipuri de bacalaureat? Unul pentru cei care vor să urmeze o facultate şi care să fie un examen de un nivel ridicat, şi un altul pentru cei care nu vor să urmeze o facultate, ci doar au nevoie şi ei acolo la o angajare sau să-l pună în ramă. Nu e normal să-l omori cu un examen foarte greu pe cel care nu are gânduri de facultate, dar trebuie triaţi puţin şi cei care vor să devină studenţi, mai ales că ţine loc de exemen de admitere.

Cunosc cazuri în care de la “Numai să-mi iau bacul, că oricum nu dau eu mai departe.”, a ajuns mare student pe la nu ştiu de facultate. La o întrebare simplă cum de s-a ajuns aici, răspunsul a fost “Păi dacă a bac a fost aşa uşor, de ce să nu dau şi la facultate. Ce, eu îs mai prost ca alţii?”.

Nici examenul pentru şcoala de şoferi nu e identic. E în funcţie de covrigul pe care urmează să-l învârţi. De ce nu ar fi la fel şi în cazul bacalaureatului?