Lumea văzută de Ion B – lansare DVD la TIFF 2011

Azi vremea nu a fost prietenoasă evenimentelor TIFF 2011. Din cauza ploii care a pus stăpânire pe Cluj Napoca, a fost schimbată locația evenimentului lansării DVD-ului ”Lumea văzută de Ion B / The world according to Ion B” de la Muzeul de Artă, la TIFF Vip Lounge.

Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, a deschis evenimentul adresându-se în engleză, deoarece la eveniment au luat parte o mulțime de străini. Din păcate atât introducerea lui Chirilov, cât și discursurile producătorului Alexandru Nanău dar și a producătorilor din partea HBO România Aurelian Nica, Andrei Crețulescu şi Irina Catanchin au fost foarte scurte. Lumea prezentă abia terminase de vociferat că am fost invitați să luăm DVD-ul, pentru a vedea sau revedea documentarul, care s-a distribuit gratuit celor prezenți.

Documentarul HBO, regizat de Alex Nanau, îl are în prim plan pe Ion Bârlădeanu, un om al străzii în vârstă de 62 de ani, care în tinerețe a avut un vis: să se facă actor și mai apoi regizor. Inadaptat pe vremea comuniștilor, a rămas la fel și după revoluție. Bea, fumează și colecționează reviste din care decupează personaje și reordonează lumea, creând astfel filmele lui.

Foarte interesant este că și-a dezvoltat talentul pentru desen, realizând desene și colaje, care deși au stat ascunse timp de câteva decenii printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internațională.

DVD-ul conține pe lângă documentar și trailere și o galerie foto.