Ursul, un film 100% românesc

Dragii mei,

Încetaţi să vă mai gândiţi că “100% românesc” însemnă slabă calitate şi prost gust. Vă spun sincer că aseară am avut parte de una din cele mai frumoase suprize pe care filmul românesc mi l-a făcut vreodată.

La invitaţia celor de la Transilvania Film am plecat oarecum sceptici spre a viziona filmul românesc “Ursul“, în regia şi scenariul lui Dan Chişu şi producţia lui Tudor Giurgiu. Ceea ce ne făcea să ne îndoim şi mai tare de reuşita serii era faptul că acest film se dorea a fi o comedie savurosă pur românească.

Şi ce-am mai râs!! O intrigă oarecum ciudată legată de protagonistul nostru Ursul, amintind parcă de poveştile spuse de vânători, scoate personajele  din viaţa şi munca lor de zi cu zi pentru a-i trimite spre o aventură plină de umor pur românesc. Situaţiile uneori aberante, încurcăturile apărute de-a lungul drumului, vorba lunga şi lipsa organizării românilor noştri ne-au stârnit valuri de râsete şi în acelaşi timp îndoieli cum că până la urmă practic am râde de noi. Îmi amintesc de o scenă memorabila în care toate personajele se strâng într-o încăpere pentru a da un telefon, directorul le cere să iasă afară, acestea refuză, însă pentru a-şi impune totuşi autoritatea şeful decide că “administrativul” să iasă din încăpere, mai exact, femeia de serviciu…fapt care nu ar fi schimbat cu nimic situaţia. Cât de românească e chestia asta?!

Spre deosebire de producţiile americane atât de ‘uşoare’, veţi vedea că acest film are mai multe planuri şi vă va pune mintea la contribuţie. În spatele fiecărei scene stă o metaforă, trebuie doar să avem curajul de a ne uita spre noi şi societatea în care trăim şi de a râde sănătos de toate situaţiile aberante în care suntem puşi zilnic. Deşi filmul ilustrează atât de curat şi detaliat perioada imediat de după revoluţie, am avut o senzaţie puternică de actualitate.

Sper că v-am trezit un minim de curiozitate. Mergeţi de-l vedeţi! E un film de văzut în sală alături de prieteni şi alţi compatrioţi care înteleg foarte bine tâlcul şi savoarea poveştii. Haideţi ca măcar o dată să încurajăm filmul românesc care face asemenea minuni cu aşa bănuţi puţini.

Vizionare plăcută!