Apr 23 2013
Economie bazată pe voluntariat? O întrebare pusă la TEDx de Andrei
Răspunsurile de după au fost împărțite. De fapt nu. Cred că doar al meu a fost diferit de al celorlalți, în sensul că eu am zis nu. Da, sunt de acord cu Andrei când spune că cel puțin când vine vorba de tratamentul medical, și implicit viața umană, ar trebui să scoatem din discuție partea financiară, sau măcar ar trebui s-o ducem la niște valori foarte mici, dar în afară de asta nu cred că s-ar putea realiza așa ceva. Cel puțin dacă vorbim strict de voluntariat. Și voi porni și eu de la un exemplu dat de el, energia electrică.
De mâine energia electrică ar fi ieftină, chiar gratuită. Asta, pentru că toți cei care lucrează în hidrocentrale ar face voluntariat. S-ar ocupa de tot ce înseamnă producere de energie electrică prin căderea de apă. Iar apă este de unde, nu? Și e și verde. Infrastructura există, deci e posibil, cu ajutorul voluntariatului, să avem energie electrică gratuită.
Asta ar însemna transport public în comun, gratuit. Pentru că energia electrică e gratuită, șoferii și vatmanii ar face și ei voluntariat, mecanicii la fel. Transportul feroviar ar fi și el gratuit pe același principiu. Încălzirea locuințelor ar fi gratuită. Ar trece toți pe încălzirea electrică. Ar apărea multe mașini electrice, care ar funcționa gratuit, iar în caz de defecțiuni ar fi reparate gratuit de mecanicii auto care ar lucra în regim de voluntariat.
Bun. Hai că oarecum am lămurit-o. Energie electrică gratuită, transport în comun gratuit, transport cu mașina personală gratuit, reparații gratuite, încălzire gratuită.
Doar că într-o zi, nea Marin, voluntar la o hidrocentrală, vrea să-i ducă soției un buchet de flori. Și atunci intră într-o florărie.
-Bună ziua, aș vrea un buchet de flori, vă rog!
-Sigur! 50 de lei, vine răspunsul prompt.
-Păi stați așa. Eu sunt nea Marin, de la hidrocentrală. Fac voluntariat ca dumneavoastră să ascultați gratuit radioul, să vă încărcați telefonul, să stați cu laptopul pe net, să mergeți și să veniți gratuit de acasă până la muncă, și îmi cereți bani pentru un buchet de flori?
Apoi, în aceeași florărie, sau, fie, în alta, intră nea Gigel, șofer pe troleu, care vrea să-i ducă și el soției un buchet de flori. Nea Cornel, mecanicul auto vrea să-i facă și el o bucurie soției sale cu un buchet de flori. Cine va putea spune câte buchete de flori pot cere acești oameni pentru munca lor de voluntariat, pentru serviciile pe care ei le aduc celorlalți?
Nea Marin, după ce iese la ora 4 dimineața (pentru cunoscători) din tură, îl ia o durere groaznică de măsea. Trece pe lângă casa dentistului și-i bate-n geam.
-Ce-ai domnule? N-ai somn? (dentistul)
-Ba da, dar mă doare îngrozitor o măsea. Vreau să mi-o reparați! (nea Marin)
-La ora asta? Hai mâine la ziuă, ca tot omul! (dentistul)
-Păi dacă dumneata te trezești noaptea să mergi la baie, apeși butonul întrerupătorului și ai lumină, nu? Eh, eu fac voluntariat ca dumneata să ai acea lumină gratis, oricând ai nevoie, la orice oră, chiar și la 4 dimineața, să utilizezi aparatura medicală sau mașina personală. Eh, și eu am nevoie acum de serviciile prestate de dumneata.
Apoi în noaptea următoare vine șoferul de troleu sau mecanicul auto. Cine va putea spune de câte ori vor putea apela acești oameni la serviciile unui dentist pentru munca de voluntariat pe care o desfășoară?
Și exemplele pot continua, că de o bere la terasă, în plină vară, la 35 de grade, încă nu am zis nimic.
Așadar, poate exista o economie bazată exclusiv pe voluntariat? Eu încă zic nu. Dar cine știe, poate viitorul mă va contrazice.
Cu toate astea, dacă aveți ocazia să faceți puțin voluntariat, să-l faceți! Habitat for Humanity este o recomandare călduroasă!
Andrei
Apr 23, 2013 @ 23:37:30
Da, da, numai că într-o economie fără bani şi florile ar fi gratis 🙂 E drept, nu ar veni din Olanda probabil!