Plătiți-vă facturile de curent la timp!

Vă amintiți de justificarea voastră în momentul în care furnizorul, prin intermediul distribuitorului zonal, v-a deconectat de la rețeaua de alimentare cu energie electrică, aka v-a tăiat curentul? Sunt convins că 110% a fost „N-am primit preavizul de deconectare!”, Eh, ANRE v-a pregătit o surpriză. Conform art.61 al Regulamentului de furnizare a energiei electrice la consumatorii finali, furnizorul trebuie să transmită previzul de deconectare cu confirmare de primire.

Art. 61. 

(1) Preavizul de deconectare se transmite clientului final prin una din următoarele modalităţi:

a) prin curier sau prin poştă, cu confirmare de primire;

b) prin mijloace electronice, în cazul clientului final cu care furnizorul a convenit transmiterea facturii prin mijloace electronice;

c) prin fax, în cazul clientului final noncasnic, care a prevăzut acest mijloc de contact în contract.

(2) Preavizul conţine suma datorată, termenul de plată după care urmează întreruperea alimentării cu energie electrică, informaţii privind garanţia financiară care trebuie constituită, dacă este cazul, precum şi costul operaţiilor de întrerupere/reluare a alimentării cu energie electrică a locului de consum.

Super, veți zice, nu-i așa? Numai că nu e chiar așa. Adică nu e tocmai super, dar tot e mai bine să fiți liniștiți că ați fost înștiințați și să vă plătiți factura înainte să vină nenea cu patentul să vă taie curentul. Numai că toată treaba asta o veți plăti, cel mai probabil, în următoarea factură emisă, pentru că, în conformitate cu același articol, 61,

(3) Furnizorul/OR recuperează de la clienţii finali în cauză costurile cu măsurile de preavizare luate în vederea evitării deconectării pentru neplata la termen a facturilor.

Teoretic, ANRE-ul este de partea clientului. Doar că dacă impune ceva, trebuie să creeze spațiul legal pentru a se recupera costurile pe care le implică. Așa că, sfatul meu este să luați toate măsurile să vă achitați facturile la timp, pentru a evita nu doar deconectarea, ci și trimiterea preavizului de deconectare. La o simplă analiză a prețurilor prețurilor practicate de Poșta Română, o trimitere internă cu confirmare de primire costă 6,5 lei. La această sumă se vor adăuga, cel mai probabil, și celelalte costuri pe care furnizorul le are cu acest preaviz, adică hârtie, plic, tipărire, împlicuire, transport la poștă și ce-o mai fi pe acolo.

Pentru clienții Electrica Furnizare SA există Oficiul Virtual, care ar trebui să devină, dacă asta nu s-a întâmplat deja, prietenul tău cel mai bun. El te va informa când ți s-a emis o factură și așa afli care e termenul limită în care poți achita factura fără să ți se trimită preavizul de deconectare.

Sfatul meu rămâne cel din titlu: Plătiți-vă facturile de curent la timp!