Jun 26 2015
Zău dacă înțeleg care e știrea
Când vine vorba de curent, lumea sare ca și curentată! Pe undeva pot s-o înțeleg. Fără curent nu mai faci mare brânză în zilele astea, uneori valoarea facturii îți poate da fiori, dar când văd că unii își dau cu părerea deși cunoștințele lor în domeniu sunt puțin mai mari decât ale unei găini, mă determină să îmi pun niște semne mari de întrebare. Citiți doar comentariile la articolele de genul și vă veți da seama foarte ușor la ce mă refer.
“Astazi,19 iunie la sediul Primariei Hunedoara s-a organizat o licitatie pe Bursa pentru achizitia de energie electrica.Daca pana acum doi ani Primaria platea 268 de lei pe MW,azi s-a reusit sa se obtina un pret de 133,83 lei/Mw ceea ce inseamna o economie de 762 086 Ron.Cu alte cuvinte iluminatul public,spitalul,scolile,gradinitele si toate institutiile care tin de Primarie vor plati facturi la mai putin de jumatate fata de acum doi ani.” sursa – Pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Hunedoara.
Din 19 iunie am așteptat știrea, și așa cum anticipam, ea a apărut ieri la Digi24, postul care are și un alt interes să mediatizeze știri din domeniul energiei electrice.
„La ultima licitaţie pe bursă la care a participat, în urmă cu doi ani, Primăria Hunedoara a obţinut un preţ de 268 de lei pe megawatt. Acum, înainte să expire contractul, administraţia locală a participat la o nouă licitaţie şi a reuşit să obţină un tarif de numai 133,83 de lei pe megawatt.” sursa
Nu știu cine s-a ocupat de licitație acum 2 ani, nu știu cum s-a organizat, nu știu de ce au încheiat contractul pe 2 ani, însă prețul pe care l-au obținut, dacă e real, e unul foarte prost pentru o licitație. Trebuie doar să verificați prețurile la care s-a tranzacționat energia electrică pe OPCOM, gândiți-vă că orice firmă lucrează cu un adaos și faceți apoi un calcul. Eu zic că pentru început se putea obține un preț cu cel puțin 30 lei/MWh mai mic, iar ulterior și mai mic, pentru că prețul pe piață* a mers și mai jos (*ca să nu existe discuții inutile, este vorba de piața concurențială, nu de cea reglementată unde ANRE stabilește tarifele pe care noi le plătim acasă).
Așadar, știrea nu e că unii au reușit să obțină acum un preț bun pentru energia electrică, ci că unii care nu au deschis ochii acum 2 ani (sau i-au închis) au plătit timp de 2 ani niște facturi foarte mari.
Și încă ceva: când vine vorba de energie electrică, unitatea de măsură e kWh (kilowattoră) sau MWh (megawattoră), nu kilowatt kW, nu megawat MW, nu Mw, nu Kw sau KW.