Analiza posturilor de munca pe piata economica actuala

Facultate sau meserie?

In ziua de astazi, multi elevi aleg sa urmeze o facultate. Prin urmare, numarul studentilor ce termina o specializare ce nu are cautare pe piata muncii creste exponential anual. Conform statisticilor, printre facultatile cele mai putin cautate pe piata muncii sunt: litere, filosofie, Socilogie, Stiinte Juridice. Datorita numarului mare de studenti ce-si finalizeaza studiile in cadrul acestor institutii, oferta job-urilor este foarte redusa. Acest lucru cauzeaza cresterea procentajului de somaj la nivel national sau local. Una dintre cele mai bune solutii ar fi orientarea profesionala catre meseria potrivita. Astfel, identificam meserii cu castig exponential mare pentru domeniul in care activeaza viitorul angajat.

Statisticile reflecta realitatea

Datorita faptului ca majoritatea studentilor doresc specializari filologice iar cele de profil uman raman mai putin cautate, cresterea ofertelor de munca se indreapta catre facultatile de tip tehnic. Prin urmare, sunt cautati frecvent absolventii de facultati tehnice cum ar fi Automatica, Electrica, Electronica, Electrotehnica, Calculatoare, etc., avand un efectiv de peste 15.000 de locuri de munca pe plan national. Job-urile in IT sunt cautate cel mai frecvent si salariile sunt foarte mari.

Cele mai cautate locuri de munca din Europa si Romania

In Romania, cele mai cautate locuri de munca sunt si cele mai bine platite. Astfel, conform unei statistici, printre cele mai bune specializari se enumera: medicina, ingineria, contabilitatea, agricultura. Datorita lipsei acute de personal medical din spitale, datorita migratiei medicilor romani in tari straine, ne confruntam cu lipsa acuta de personal. Astfel, in fiecare spital, se necesita constant medici si asistente pentru a inlocui pierderea de angajati suferita in ultimii ani. In majoritatea facultatilor, se incurajeaza studentii cu performante prin acordarea unor burse de studiu. Acestea sunt menite pentru a atrage studentul sa-si definitiveze o specializare, ulterior fiind in posibilitatea de a lucra in unele centre de cercetare.

In Uniunea Europeana, lista joburilor este foarte variata in ceea ce priveste poporul roman. Acestia sunt invitati sa se pregateasca in internship-uri sau stagii de practica neplatite. De asemenea, in timpul practicii cu plata, candidatii primesc diverse facilitate ca sa le motiveze creativitatea sau gandirea logica. Dupa angajare, salariul este unul mare raportat la conditiile din Romania, de aceea multi angajati vor lua decizia mutarii definitive in tara in care lucreaza. Prin urmare, acest fapt are ca o vizibila consecinta imbatranirea populatiei.

Venituri suplimentare

In Romania, datorita veniturilor scazute pe cap de locuitor si recesiunii actuale economice, multi oameni au decis sa apeleze la venituri alternative. De asemenea, aceste venituri sunt pentru acoperirea eventualelor cheltuieli necesare intretinerii unei familii. Printre cele mai importante surse de venit, se afla si jocurile de noroc. Multi dintre angajatii romani recurg la obtinerea de venituri suplimentare prin investirea timpului liber in astfel de evenimente. Printre cele mai frecvente jocuri folosite de catre romani se afla si PokerStars ruletă  Astfel, prin profitul castigat, jucatorii isi pot creste semnificativ veniturile lunare. In Romania, cea mai cunoscuta varianta de Poker este cea in care se impart 5 carti participantilor, cu dreptul ca fiecare jucator sa schimbe, in functie de dorinta sa, 3 carti pe care le considera a fi necastigatoare. Inainte, jocul de Poker era considerata o activitate de relaxare pentru magnatii economiei internationale sau locale, ce castigau milioane de dolari profit. Cu timpul, acesta a evoluat, transformandu-se intr-o adevarata industrie pentru orice persoana, indiferent de veniturile pe care acesta le poseda. In principal, jocul de tip Poker se bazeaza pe parierea unei sume de bani, stabilita de cazino, ulterior fiind transformata in jetoane cu valoare monetara. In functie de suma pariata, angajatul cazinoului iti ofera unul sau mai multe jetoane imprimate cu valoare diferita (spre exemplu: daca jucatorul investeste 1000 de EURO in suma pariata, atunci acesta va primi un jeton imprimat cu suma de 1000 sau mai multe jetoane ce alcatuiesc suma finala, s.a.m.d.). Anual, se organizeaza Turnee de Poker, stabilite conform unor criterii bine definite. De asemenea, pentru utilizatorii incepatori exista tutoriale online ce exemplifica modul de utilizare a cartilor si regulile jocului. Printre caracteristicile acestui joc, se enumera si posibilitatea de fold, si anume renuntarea la cartile pe care le poseda jucatorul, respectand miza pusa in joc. Astfel, jucatorul nu poate castiga dar nici nu mai este obligat sa se conformeze cu pariul propus de adversarii sai. Printre cele mai uzuale expresii din Poker, intalnim: Check, Open, Bet, Raise, Call si cea mentionata de mai sus. Acestea sunt utilizate pentru a determina intentia jucatorilor la masa in referinta cu situatia in care se plaseaza sau se va plasa actiunea jocului. O optiune foarte importanta este ALL IN prin care jucatorul isi expune intreaga suma de bani, in fata adversarilor sai, cu scopul de a castiga jocul.

Fiind intitulat unul dintre cele mai populare jocuri de noroc din lume, Poker-ul a reusit sa capteze atentia tuturor utilizatorilor online sau jucatori cu venituri anuale impresionante, prin dificultatea sa si prin incercarea de a descifra algoritmul acestuia. Printre trucurile folosite de participanti, se enumera si purtarea unor materiale ce ascund mimica fetei (spre exemplu: ochelari de soare, sapca, palarie, s.a.m.d.) pentru a nu fi depistate slabiciunile acestora in joc.

In concluzie, jocul de tip Poker este alcatuit dintr-o serie de reguli impresionante, ce il clasifica drept una dintre cele mai importante industrii din lume.

Somajul, un real pericol al societatii modern

Printre cele mai mari amenintari ale economiei nationale sau locale, putem identifica somajul. Acesta survine din lipsa bugetelor acordate companiilor mici pentru a-si putea extinde personalul si taxele mar ce diminueaza considerabil profitul firmelor.

Somajul poate fi combatut doar prin crearea unei economii durabile si echilibrata. Astfel, prin eliminarea taxelor abuzive, companiile isi pot permite sa atraga personal nou. Prin cresterea fortei de munca, atunci impozitele vor creste iar economia va dobandi echilibrul necesar.

Nu numai in Romania se desfasoara acest fenomen a luat amploare. Conform crizei economice desfasurata in aproape toate statele din lume din cauza devalorizarii monedei economice, multe state dezvoltate din punct de vedere economic se confrunta cu o recesiune in ceea ce priveste piata muncii. Prin urmare, acestea au recurs la atragerea fortei de munca din alte state mai slab dezvoltate deoarece salariile sunt exponential mai ridicate. Astfel, aceasta conditie duce la consecinta emigrarii in masa a populatiei si imbatranirea demografica a populatiei.

Concluzii

Avand in vedere pozitia statelor straine referitoare la piata muncii, este recomadabil ca pentru fiecare elev sa existe cel putin o consiliere profesionala. Astfel, acesta poate evita timpul irosit intr-o meserie putin cautate si va putea sa se axeze pe un viitor mai bun. De asemenea, acesta va avea ocazia sa urmeze stagii de practica si sa se familiarizeze cu noul mediu de lucru.

Pentru un viitor stabil si asigurat, orice viitor candidat trebuie sa-si construiasca propriul plan de management si sa stabileasca ce criterii profesionale sunt cele mai potrivite pentru acesta. De asemenea, cautarea unui loc de munca stabil este impetuos necesara deoarece in orice familie intemeiata, trebuie sa existe un fundament economic.

In cazul in care salariul va fi diminuat din diverse motive, angajatul poate apela pentru venituri suplimentare ce ar putea interveni in plata unor facturi importante cum ar fi: ipoteca bancara, intretinerea apartamentului, etc. Fara plata acestor utilitati, nu ar mai putea exista conditiile incadrarii intr-o societate democratica si stabila.