Trebuie sau nu trebuie sterilizați câinii cu stăpân?

Veterinarul la care l-am dus pe Toto pentru vaccinurile anuale zice că nu, presa zice că trebuie. Toate articolele și știrile amenință cu amenzi usturătoare pentru cei care nu își sterilizează câinii până la 1 ianuarie 2015, făcând trimitere la HG 1059/2013 și la Normele de aplicare ale acesteia publicate în Monitorul Oficial.

Hotărârea de Guvern are următoarea denumire: Hotărârea nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Toto are stăpâni, deși noi îl considerăm copilul nostru, dar hai s-o lăsăm așa. Nu e câine fără stăpân, nu i se aplică HG-ul.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.155/2001 la care se face trimitere în HG 1059/2013 are următoarea denumire: „Ordonanţa de urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”. Din nou apare expresia fără stăpân. 

Repet, articolele și știrile care dau de lucru cabinetelor veterinare fac referire la HG 1059/2013.

Un prieten avocat mi-a trimis Ordinul 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. Bun, în sfârșit categoria din care facem și noi parte. Am citit ordinul și am dat de obligații, pentru că asta mă interesează. Mă folosesc de metoda folosită la cel mai înalt nivel, copy-paste, și pun la final aceste obligații.

Așadar, știrile care ne anunță obligativitatea sterilizării câinilor cu stăpân se bazează pe niște legi și norme care fac referire la câinii fără stăpân, în timp ce legea care face referire la câinii cu stăpân menționează doar obligativitatea înregistrării și microcipării acestora.

Eu, cu mintea mea din capul meu, zic că nu trebuie să-mi sterilizez câinele! Voi ce ați înțeles/înțelegeți din legile și normele astea? Ați găsit scris într-o lege sau normă de aplicare a ei, publicată în Monitorul Oficial , obligativitatea sterilizării câinilor cu stăpân?

Și ca să nu rămân dator:

„Capitolul II – Identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan

ARTICOLUL 7 – Obligatiile proprietarilor
(1) Proprietarii cainilor au obligatia sa identifice si sa inregistreze animalele in RECS in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora.
(2) Proprietarii de caini cu varsta mai mare de 90 de zile la data intrarii in vigoare a prezentelor norme au obligatia de a identifica si inregistra animalele in RECS pana la 1 ianuarie 2015 sau inainte de vanzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea in spatii publice a acestora.
(3) In vederea inregistrarii cainilor, proprietarii au obligatia de a solicita identificatorului si operatorului RECS identificarea electronica cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, inregistrarea in RECS, eliberarea carnetului de sanatate si a pasaportului, dupa caz.
(4) Pentru indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (3), proprietarii cainilor au obligatia sa prezinte medicilor veterinari documentele si informatiile de identificare necesare.
(5) In cazul deplasarii cainilor in spatiile publice pe teritoriul Romaniei, proprietarii acestora au obligatia de a detine asupra lor carnetul de sanatate al animalelor, care atesta efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, precum si identificarea si inregistrea in RECS.
(6) In cazul deplasarilor in strainatate, suplimentar fata de elementele descrise la alin. (5), proprietarii sunt obligati sa detina asupra lor si pasaportul animalului.
(7) Proprietarii de caini au obligatia de a notifica medicului veterinar de libera practica utilizator al RECS, in termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vanzare, cumparare, pierdere, disparitie, furt, donatie, moartea.
(8) In cazul mortii animalului, proprietarii au obligatia de a solicita medicilor veterinari de libera practica, organizati in conditiile legi, utilizatori ai RECS, scoaterea din evidenta si consemnarea mortii in carnetul de sanatate.
(9) In cazul vanzarii sau donarii cainelui, atat vechiul, cat si noul detinator al cainelui au obligatia sa solicite utilizatorilor RECS sa inregistreze in acest registru schimbarea datelor proprietarului si noua adresa.
(10) Proprietarii cainilor au obligatia sa achite contravaloarea costurilor legate de identificarea si inregistrarea in RECS, a serviciilor prestate de catre unitatile medicale veterinare de asistenta sau de clinicile veterinare universitare.
(11) La gasirea unui caine pierdut, persoanele care l-au gasit au obligatia de a anunta, dupa caz si/sau proximitate, cea mai apropiata sectie de politie sau serviciul specializat pentru gestionarea cainilor fara stapan infiintat la nivelul unitatii administrativ-teritoriale pe a carei raza teritoriala a fost gasit cainele, in vederea depistarii si anuntarii proprietarului.”