Smartenergyromania sau cum să-i înșeli pe creduli

Am văzut de foarte multe ori anunțuri care îndemnau la achiziția unor aparate de diferite tipuri, care, imediat după achiziție, ar reduce substanțial contravaloarea facturilor de utilități. Recent am dat de unul care face referire la reducerea contravalorii facturii de energie electrică. Din punctul meu de vedere, orice altă modalitate de reducere a consumului de energie electrică în afară de deconectarea consumatorilor de energie electrică este o înșelăciune.

Cel mai simplu să dovedesc înșelăciunea celor de la smartenergyromania.net ar fi să afișez aici cele două facturi de energie electrică emise în 06.12.2012 și 06.12.2013. Ei au „redus” suma înscrisă pe factura de energie electrică cu ajutorul unui program de editare. Dar cum nu am facturile și nici nu am cum să fac rost de ele, că doar nu mi le va da chiar dacă i le cer frumos, voi folosi marfa clientului. Oricum, cea mai dulce victorie e când îl bați cu armele lui, nu?

Cel mai simplu e să o iau invers, cu factura „redusă”, cea de Acum.

În primul rând aceasta este o factura pentru consumul estimat (subliniat cu negru), cel pe care i se solicită oricărui client care alege un tarif ce are în componență și rezervarea. Păi de unde consum real de energie electrică? Chiar dacă ar exista un aparat minune, nu prea are cum să influențeze o factura de estimare, care se emite automat, la o data prestabilită. I s-a facturat consumul de energie electrică pe care l-a declarat la încheierea contractului de furnizare, sau ulterior dacă a solicitat reînnoirea convenției de consum.

Ce am  marcat cu galben este detalierea contravalorii componentelor facturate. Aici intră energia electrică, rezervarea, certificatele verzi, contribuție cogenerare înaltă eficiență, accize consum necomercial și încă ceva*. Dacă le însumăm, rezultatul este cel marcat cu verde, atât de mine cât și de ei. Factura, chiar și de estimare fiind, pare a fi în regulă, valoarea înscrisă la „Total factura curentă” este egală cu cea înscrisă la „Total de plata factura curenta”. Doar că nu e în regulă*. O să revin asupra acestui aspect imediat. 😀

smartenergy acum

Să trecem acum la factura buclucașă, cea care l-a făcut „să inventeze” dispozitivul minune de reducere a facturilor de energie electrică.

Pe aceasta nu se vede ce fel de factură este, de estimare sau de regularizare, însă, după cum am scris mai sus și am bănuit, este „majorată” cu ajutorul unui program de editare. La fel cum am arătat în factura precedentă, însumând ce am marcat cu galben ar trebui să dea ce e marcat în dreapta cu verde. Doar că nu e așa. Adunând valorile marcate cu galben obținem 104,38 lei, iar acolo e 129,38 lei. Mai mult, dacă facem un calcul simplu al TVA-ului, obținem 20,49 lei, iar în factura pusă de ei e 12,10 lei. Fix valoarea TVA-ului din factura de mai sus. Coincidență?

Însumând „Total factura curenta” cu „Incasat din sold anterior” ar trebui să avem suma înscrisă la „Total de plată factura curentă”, doar că nu prea e așa. Diferența dintre 131,58 și 129,38 este 2,20. Or acolo se vede că scrie ceva foarte asemănător cu 0,00.

smartenergy inainte

*V-am zis că revin. Prima factură, cea de Acum, e emisă în 06.12.2013. Verificați orice factură emisă după 01.07.2013 (pentru consumatorii casnici) și veți constata că pe lângă linia „Consum reglementat estimat/regularizare”, veți găsi încă una: „Consum-CPC 10% estimat/regularizare”.  Adică și această factură e modificată.

E mai clar ca lumina zilei că reducerea contravalorii facturii de energie electrică a fost făcută într-un program de editare.

Așadar, deși sper că sunt cât mai puțini cei care au dat bani pe tâmpenia prezentată de ei, cei care totuși au făcut-o au dat banii în baza unor povești țesute pe baza a două facturi de energie electrică modificate.

Sunt câteva metode prin care poți cu adevărat să reduci contravaloarea facturii de energie electrică, prin neînregistrarea întregului consum de aparatul de măsurare a energiei electrice (contorul), însă nu vorbim despre asta aici, pentru că acelea înseamnă furt. Or lecția de azi nu este despre cum să furăm, ci cum să ne ferim de cei care vor să ne fure.

Nu dați banii pe prostii, oricât de smart vi s-ar prezenta!