Fără prejudecăți, o emisiune unică în Europa, la TVR Cluj

Vineri am simțit pentru prima dată că Televiziunea Română merită cu adevărat taxa pe care o achit lunar. Și asta pentru că la TVR Cluj se realizează o emisiune cu totul specială.

Fără prejudecăți se difuzează în fiecare vineri, de la ora 17:00, și prezintă viața persoanelor cu dizabilități și dramele pe care familiile acestora le trăiesc.

În lipsa unor servicii care să consilieze și să le ofere suport părinților, de cele mai multe ori, aceștia neagă diagnosticul, întârzie aplicarea tratamentului, iar procesul de recuperare are de suferit. Consilierea psihologică le poate da puterea de care au nevoie pentru a reuși să înțeleagă că diagnosticul nu e un capăt de lume și că au nevoie de răbdare și multă, multă muncă.

Odată ce au conștientizat diagnosticul, părinții se lovesc de o altă problemă. Se trezesc într-un sistem care nu-i înțelege și nu-i ajută. Te-ai aștepta ca statul să transfere problemele copiilor sau ale adulților cu dizabilități în responsabilitatea lui, însă cele mai multe servicii pentru persoanele cu dizabilități sunt înființate tot de acești părinți.

Pot doar să bănuiesc că pentru o familie care are un copil cu dizabilități e dificil să vorbească deschis despre asta, însă vreau să cred că s-ar putea schimba lucrurile în bine dacă cei din jur ar afla și ar conștientiza greutățile prin care trec aceste familii. Cine știe, poate într-o zi România le va acorda mai mult sprijin, pentru că acești oameni, al căror prim pas în lume a fost unul cu ghinion, să poată fi recuperați dacă li se aplică la timp tratamentul corespunzător.

Asta face această emisiune! Demonstrează că sindromul Down nu este o piedică pentru ca trei tineri să fie reporterii ei. Raluca, Mihai și Bogdan se descurcă foarte bine din această postură. Vă invit să-i urmăriți în acest proiect media unic în Europa, realizat în parteneriat de Asociația Hans Spalinger și TVR Cluj: