Dezbaterea publică privind regulamentul deținerii câinilor în Cluj Napoca

„Îmi doresc să avem cel mai modern regulament din țară!” Cu aceste cuvinte a deschis domnul primar Emil Boc dezbaterea publică privind accesul, circulația și plimbarea câinilor cu stăpân în Municipiul Cluj Napoca.

A fost prima dezbatere la care am participat și am fost pregătit să aud de toate. Cel puțin așa am crezut. M-am înșelat amarnic.

Dacă reprezentanții ONG-urilor sau a Asociațiilor prezenți la dezbatere au venit pregătiți cu argumente pentru înlăturarea articolelor care interzic accesul cu câinii în parcuri, pe spațiile verzi sau în mijloacele de transport în comun sau a obligativității purtării botniței indiferent de rasă sau talie, echipa adversă a venit pregătită cu tot felul de aberații. De la povești despre cum și în ce condiții mizere își ține o doamnă câinele pe balcon (în condițiile în care ceilalți locatari și-au dotat apartamentele cu centrală proprie, și-au înlocuit țevile și ș-au izolat blocul pe propriii bani! Wow!!!), la proprietari de câini care nu au plantat flori și nici măcar pe balcon nu au flori, până la întrebări dacă un cetățean are sau nu dreptul să-și plimbe câinele între orele 12:00-02:00 noaptea.

Domnule primar, stimați consilieri locali, i-ați auzit și dumneavoastră pe cei care au venit cu argumente pentru înăsprirea condițiilor de deținere a unui animal de companie în orașul Capitala Europeană a Tineretului 2015 și candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Cu siguranță tot ei sunt și în spatele acelor reclamații și sesizări primite de Primăria Cluj Napoca prin serviciile subordonate, pe care ni le-ați oferit în acele, să le spunem, mape de prezentare a regulamentului. Da, pot să înțeleg că îi reprezentați pe toți clujenii, dar, așa cum foarte bine a precizat un participant, haideți să ne uităm puțin și din partea cui vin aceste solicitări și reclamații.

Promisiuni au fost cât pentru un an întreg. Rămâne de văzut câte dintre ele au fost doar pentru imagine și câte se vor concretiza.

La finalul dezbaterii, doamna consilier Claudia Anastase a insistat să ia cuvântul. A fost o intervenție prin care a lăudat pe merit un participant, o domnișoară al cărei nume nu l-am reținut, pentru modul în care s-a pregătit și și-a expus punctele de vedere. Sper ca intervenția doamnei consilier să nu fie doar una de imagine, să ia exemplul pe care l-a lăudat, să-l prezinte și mai ales să-l susțină în fața colegilor. O Hotărâre de Consiliu Local nu trebuie luată pe baza unui proiect realizat într-un birou din Primărie, inspirat dintr-un regulament vechi de acum 20 de ani, lucru recunoscut de domnul primar.

“Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi judecate după felul în care își tratează animalele”. Să vedem unde se va situa Cluj Napoca!

20140807_000146