Apr 5 2013
Energie electrică transportată wireless? Unii zic că se poate
Totul a început cu un tweet. Jbang! Văd ceva care îmi stârnește interesul, nu chiar ca la vederea unei femei dezbrăcate, dar pe aproape. Unor elevi li s-a prezentat conceptul de transport de energie electrică fără fire.
În acel moment am avut senzația că cerurile s-au deschis și prin crăpătura aia a coborât o lumină, lumina care era pe punctul de a-mi lumina retroactiv nopțile de acum aproape 5 ani, când împreună cu alți 4 colegi de la fostul loc de muncă, stăteam lângă o pungă se semințe și niște bere, până târziu, visând la ziua în care vom da lovitura cu descoperirea care va revoluționa cea mai revoluționară descoperire în domeniul energetic de când a început Adam să poarte frunza peste organul sexual masculin și până în zilele noastre.
Normal, am cerut detalii. Mi s-a oferit următorul link. Dacă nu merge filmul, intrați pe link.
L-am urmărit, sperând că într-adevăr acest domn îmi va arăta cum se transportă energie electrică fără cabluri. Am fost dezamăgit, chiar foarte dezamăgit, asta dacă e să-i dau și un grad de comparație. De fapt, acest domn mi-a arătat cum se poate transforma energia electrică în câmp magnetic, ca mai apoi s-o transformi din nou în energie electrică. Nimic nou. Așa ceva se știe de ceva vreme. El a prezentat un alt fel de telecomandă, care, de această dată, te scutește de introdus ceva în priză. Da, ideea e bună, trebuia să le arate ceva interesant oamenilor, să le lase impresia că banii pe care i-au dat pentru această reprezentație au meritat din plin, dar până la transportul de energie electrică fără cabluri e cale lungă. Bă, ala e transport de energie magnetică! Sau producere de energie electrică local, în „curtea” receptorului, prin intermediul unui câmp magnetic oscilant. Oare ce consum o avea dispozitivul care transformă energia electrică, transportată prin cabluri, în câmp magnetic oscilant?
Așa ceva funcționează în cazul dispozitivelor cu o putere mică. Să nu uităm că alții au reușit să facă un bec să dea lumină cu ajutorul unei lămâi. Dacă pentru un televizor care consumă cam 40W este nevoie de o bobină destul de mare, ați văzut-o pe cea de pe spatele televizorului din prezentare, cam cât ar trebui să fie dispozitivul care să alimenteze fără cabluri un motor trifazat de 10kW? Sau un aparat de sudură?
În acest caz, transportul de energie electrică wireless este ca și cum ai spune că transporți vinul cu ajutorul unui coș din nuiele, doar că în acel coș, de fapt, transporți struguri.
joe
Apr 06, 2013 @ 11:33:34
Nikola Tesla a fost primul care a facut asta posibila dar aia de sus s-au cam ofticat ca ar da energia asa pe moca.
Yamasha
Apr 07, 2013 @ 14:24:43
probabil ca in tmp se vor aseza lucrurile si tehnologia va avansa….
joe
Apr 07, 2013 @ 14:26:05
Eh tehnologia… Mintea umana nu avanseaza si vrea cat mai mult venit de la societate.