Europeni doar în declarații! Când vine vorba de fapte…

Se dă imaginea de mai jos:

Accesul cu câini în acest perimetru este interzis. Nerespectarea acestei prevederi se sancționează contravențional conform legii

Prima întrebare pe care și-o poate pune orice om normal este DE CE?!? Nu de ce se sancționează, ci de ce e accesul interzis?! Da, știu că e mult mai simplu dacă citesc, bag la cap și merg mai departe, încercând să respect indicatorul, dar totuși nu pot să fac asta. Am un creier care nu-mi dă pace. Nu pot să nu mă întreb ce minte luminată a zis că așa e mai bine, dar mai ales care a fost motivarea acestei decizii?!

Dacă acolo, pe acel semn era trecut

Accesul cu câini în acest perimetru este interzis, deoarece respirația câinilor afectează iremediabil frunzele copacilor din acest parc!

sau

Accesul cu câini în acest perimetru este interzis, deoarece urmele pașilor lăsate de câini afectează iremediabil pietrișul și asfaltul din acest parc!

sau

Accesul cu câini în acest perimetru este interzis, deoarece vibrația produsă de lătratul câinilor poate provoca un seism de 5 grade pe scara blocului care va duce la toaletarea haotică a coroanelor copacilor!

sau

Accesul cu câini în acest perimetru este interzis, deoarece zgomotul produs de lătratul câinilor acoperă claxoanele mașinilor nuntașilor, ducând la dispariția obiceiurilor de nuntă!

sau

Accesul cu câini în acest perimetru este interzis, deoarece la vedera acestora copiii se pot speria îmbolnăvindu-se de boala copiilor, bătrânii pot face infarct, iar miresele se vor răzgândi lăsând mirii în fața ofițerului stării civile cu ochii-n soare și părul vâlvoi!

poate ziceam Da, uite la asta nu m-am gândit! Ce chestie deșteaptă! Ăla care a pus acel panou și a interzis accesul câinilor în parc a făcut bine. S-a gândit la viitorul acestui loc, și, mai ales, la viitorul copiilor noștri, care vor avea ocazia să vadă și ei un parc real!

Cluj-Napoca vrea să fie Capitala Culturală a Tineretului și/sau Capitala Culturală Europeană. Păi atunci haideți să ne comportăm ca atare. Am văzut câini în mijloacele de transport în comun fără ca cei din jur să se isterizeze, am văzut câini în supermarketuri fără ca cineva să facă urât, am văzut câini în parcuri fără să se întâmple nici un cataclism natural.

Există persoane care nu se descurcă singure și au nevoie de un patruped care să le avertizeze asupra unor pericole pe care e posibil să nu le sesizeze singure. Cu ele ce facem? Le interzicem accesul în parc DOAR pentru că au în compania lor unui câine? Îi punem în situația de a purta cu ei tot timpul documente care să justifice necesitatea companiei unui câine, sau de a fi priviți ca niște infractori în fața poliției locale pentru motivul că au în mână o lesă de care e atașat un câine?

Decizii de acest gen mă fac să mă întreb dacă sunt într-o țară cu drepturi, într-o țară civilizată, într-o țară europeană sau sunt într-o țară comunistă unde n-am dreptul să gândesc, ci doar să urmez și să execut niște ordine.