Comoara din oraşul tău

Sunt atâtea locuri speciale pe lângă care trecem zi de zi fără să conştientizăm valoarea lor. Sub diferite pretexte amânăm să le cunoaştem, să le descoperim, să le aflăm secretele. Uneori e de vină timpul, alteori e de vină programul de muncă, dar de cele mai multe ori e de vină indiferenţa. Altfel nu îmi explic de ce foarte mulţi clujeni nu au auzit sau dacă au auzit, nu ştiu unde se află Muzeul de Istorie a Farmaciei. Şi e mare păcat. E un loc cu totul şi cu totul special.

Clădirea monument istoric care îl găzduieşte este situată în inima Clujului, la intersecţia străzilor Ferdinand cu 21 Decembrie şi Piaţa Unirii. În acest loc, cunoscut ca şi Casa Fintz, a funcţionat încă din 1573 prima farmacie din Cluj. Imediat ce păşeşti înăuntru te afli într-o altă lume, o lume în care domnul Radu Crişan reuşeşte să te transpună prin pasiunea cu care vorbeşte despre fiecare obiect al muzeului, despre fiecare încăpere sau despre vechile modalităţi de tratament ale oamenilor. Ştiţi cum stau copiii când ascultă o poveste captivantă? Exact aşa stau şi adulţii când ascultă vorbele domnului Crişan.

Muzeul Farmaciei găzduieşte o colecţie de peste 3000 de exponate: instrumente medicale, vase de sticlă şi porţelan, balanţe, reţete vechi, sigilii, mobilier vechi sau instalaţii de producere a medicamentelor. Tot aici este păstrată reţeta poţiunii iubirii. Pircturile murale de pe tavanul oficinei, care datează din secolul al XVII-lea, reprezintă arborele vieţii înconjurat de şerpii lui Esculap sau cocorul cu o piatră între gheare.

     

Personal am ajuns la Muzeul Farmaciei de două ori în trei ani. Ştiu, e puţin, dar încă mai am timp să-i trec pragul. Am spus ÎNCĂ pentru că sunt şanse mari ca acesta să nu mai existe. Clădirea în care funcţionează a fost retrocedată urmaşilor proprietarilor, iar viitorul muzeului în această locaţie este incert. Nici nu cred că are rost să vorbim despre mutarea lui, deoarece asta înseamnă automat moartea muzeului.

Ar fi regretabil să vă treziţi într-o zi spunând “Păcat că nu mai există. Aş fi vrut să-l văd şi eu.”

Încă e acolo. Încă vă aşteaptă să-i treceţi pragul şi să descoperiţi lucuri noi. Eu, de exemplu, am aflat anul în care a fost inaugurată prima farmacie din oraşul meu natal, Cehu Silvaniei.

O parte dintre cei prezenţi vineri la Muzeul Farmaciei, la invitaţia lui Andrei Aroneţ, au recunoscut că sunt pentru prima dată acolo. Pentru orice există un început. Oricum, m-am bucurat când am răsfoit cartea de oaspeţi şi am citit impresiile unor oameni din Texas, Noua Zeelandă, Australia, Germania, Polonia şi multe alte ţări. Dacă ei au ajuns acolo, o poţi face şi tu. Este la doi paşi de tine. Mai fă încă unul. Intră să cunoşti Muzeul Farmaciei!