Unde dai şi cum crapă

Fiecare domeniu de activitate are particularităţile lui. Există tot felul de prescurtări sau înlocuiri de termeni, care se folosesc fără să influenţeze în vreun fel negativ bunul mers al lucrurilor. În domeniul electro se folosesc termenii cable, trafo sau reductori şi contor, pentru cabluri, transformator, respectiv indexul aparatului de măsurare. Bineînţeles mai sunt, dar chiar nu am chef să stau să mai enumer.

După multe căutări şi multe CV-uri trimise pe la o mulţime de firme, Tina primi un răspuns de la Electrica, mai precis de la  Furnizare, care îi oferi un post la ghişeul de încasări facturi de energie electrică. Chiar dacă nu erau bani mulţi, avea nevoie de ei şi acceptă. Se acomodă destul de rapid şi cu jobul şi cu termenii utilizaţi în conversaţiile cu cei de la Distribuţie. Fără să-şi dea seama, a început să-i folosească şi cu abonaţii. Cea mai mare parte a acestora, când aveau dubii în legătură cu ceva, întrebau şi Tina îi lămurea. Lucrurile mergeau ca pe roate.

Într-o zi veni un abonat care îi spuse că a fost persoana care citeşte contorul, dar nu ştie de ce nu i s-a regularizat consumul. Tina sună la Distribuţie şi le explică problema. Maistrul de acolo găsi rapid problema. Cel care a introdus datele în sistem a omis să introducă şi citirea.

-Gata s-a rezolvat. Am găsit citirea. Eventual întreabă abonatul dacă nu a adus contorul ca sa notez şi eu un index mai recent, zise maistrul.

-Nu. Domnul a venit doar să vadă de ce nu i s-a emis regularizarea, răspunse Tina. Oricum, e bine că s-a rezolvat şi pot să-i emit factura la zi.

Omul plecă mulţumit că i s-a rezolvat problema.

Apare următorul.

-Bună ziua, vreau să plătesc curentul, zise clientul.

-Bună ziua. Aţi adus şi contorul? îi zise Tina.

-Nu. Că nu am ştiut. Da trebuie să-l aduc? întebă nedumerit omul

-Trebuie neaparat să-l aduceţi că vad că nu s-a mai citit de vreo 14 luni. Trebuie neaparat să vedem care este situaţia dumneavoastră.

Omul plecă, spunând că revine cât de repede posibil.

Într-adevăr după nici 3 ore, omul a revenit. Merse tot la Tina şi punându-i o plasă în faţă, îi spuse

-L-am adus.

Tina se uită la plasă, se uită la client şi îl întrebă.

-Ce-aţi adus?

-Contoru doamnă, contoru, şi scoase un contor din plasă. Nu ai zis dumneata să-l aduc? No, l-am adus.