Ne batem joc de istorie. Pentru a câta oară?

Există în Clujul nostru drag un loc care se doreşte a fi parte din istoria acestui popor. Este fix în centrul centrului centros. Doar că nu ştiu câţi dintre locuitorii acestei urbe cunosc importanţa (hai să nu fiu prea pretenţios) ceea ce reprezintă acest loc. Panoul pe care sunt trecute informaţiile este la mama naibii într-un loc pe lângă care mi-e greu să cred că cineva se plimbă. Este foarte adevărat că nu este dificil de ajuns la el, la fel cum este adevărat că cei interesaţi se vor deranja să ajungă acolo să citească informaţiile, dar cred că orice obiectiv turistic (mă gândesc că asta ar trebui să reprezinte) trebuie să aibă informaţiile necesare cât la mai îndemână. Ori în acest caz nu e aşa.

De vreo 3 ani de când vieţuiesc în acest oraş, nu am văzut nici măcar o singură dată, un singur om care să sape, să fie în plin proces de cercetare, să orice. Nimic. Probabil că dacă termenul de execuţie nu ar fi fost “fără termen”, lucrurile s-ar fi mişcat într-o direcţie productivă, dar aşa nu-mi rămâne decât să mă gândesc că cel care a fixat termenul asculta manele.

Am trecut prin zonă şi am mers să văd şi eu ce reprezintă aceste vestigii. Cine ştie, într-o zi s-ar putea să trec cu cineva venit în vizită şi voi fi intrebat ce reprezintă acea construcţie pe bază de piatră. Nu vreau să fiu nepregătit. Oricum, dacă vizitatorii vor fi străini, s-ar putea să evit să le arăt zona, nu de alta dar peretele din spate arată de o oribilitate grotescă. Nu se poate să acorzi o importanţă ridicată acelor vestigii şi să te doară fix în fund de peisajul de lângă ele.

  

Mi-e greu să cred că asta e tot ce se poate face pentru aceste vestigii şi pentru acest loc. Mi-e greu să cred că pe cei pe care ar trebui să-i intereseze în mod direct ce se întâmplă cu acea zonă sunt mulţumiţi de cum arată. Ar fi păcat ca răspunsul să fie afirmativ, pentru că atunci sincer pentru mine acel loc ar reprezenta un loc perfect de utilitate publică, aşa să se bucure tot clujeanul de el. Ar merge la fix o parcare pe mai multe niveluri. Vreo două la subsol şi vreo trei la suprafaţă. Atâta timp cât pe cei pe care ar trebui să-i intereseze soarta zonei nu o fac, eu ca şi cetăţean mă gândesc în primul rând la avantajele de care aş putea beneficia în mod direct în urma acelui loc.

Panoul e degeaba, locul arată urât, iar fără o investiţie concretă într-un sens sau altul, locul nu are nici o utilitate.