Nu-s specialist, dar eu zic că încă nu vine sfârşitul lumii

Nici până în ziua de azi nu știu ce anume m-a determinat să aleg alt traseu în locul celui obişnuit înspre muncă, dar dacă știam că mă voi distra atât de bine, mergeam mai devreme pe acolo. În fine.

Era o dimineață superbă (se aude domnișoara Simona Gherghe?), de 19 aprilie, cu un soare care tocmai răsărise pe cerul Clujului. O imagine fabuloasă mi se afișa înaintea ochilor. Am scos telefonul și am făcut o poză. Pe prima. Apoi am considerat că e păcat să nu apară și o parte a orașului în poză și am făcut-o pe a doua. În timp ce mișcam telefonul să prind și orașul, am observat cum din cauza sau de această dată datorită refracţiei razelor soarelui prin protecția carcasei telefonului, se genera un alt soare. Tu dacă erai în locul meu nu apăsai butonul să faci poza? 😀 Și am făcut-o. Tu dacă erai în locul meu nu o publicai?

Doar că eu chiar nu m-am gândit ce va urma, drept urmare din 19 aprilie poza a stat cuminte în telefon până joi seara, pe 21 aprilie. Am scris rapid textul ăsta, am urcat poza și i-am dat drumul pe twitter și facebook. Ce a urmat? WOW!!!

În jumătate de oră stiridecluj.ro a preluat o parte din text și poza, le-a dat drumul să zburde prin online cu ajutorul rețelei de socializare twitter, dar tot nu îmi imaginam ceea ce urma să se întâmple. A doua zi, ascultând CD Radio, am auzit discutându-se despre cei doi sori. Am zâmbit și mi-am continuat treaba. Apoi de curiozitate am dat pe google ”doi sori la Cluj” și de aici a început cu adevărat distracţia: comentarii care mai de care mai interesante, explicaţii şi presupuneri pentru care eu consider că trebuie să ai o imaginaţie foarte bogată (ca să nu zic bolnavă).

Site-uri, blog-uri şi forum-uri au preluat ştirea unii de la ceilalţi, fără să citească atent ce am scris eu. Au trecut foarte uşor peste prima însemnare a “evenimentului” şi au citat ce le-a convenit fiecăruia. Nu-i condamn, pentru că este un subiect care face şi va face oricând trafic. E meritul lor că speculează orice moment, orice subiect pentru a atrage cititori, vizite, iar în cele din urmă profit. Doar că ridică foarte multe semne de întrebare. Câte dintre articolele pe care le citim pe aceleaşi site-uri care se vor de ştiri sunt făcute ca aceste câteva prezentate de mine şi câte sunt pe bune? Nu am studii în domeniul jurnalistic, dar nu cred că ai nevoie de aşa ceva să îţi dai seama că unele ştiri necesită o documentare mai amplă. Bineînţeles, depinde si de cât de importanţi sunt pentru fiecare site în parte cititorii săi.

Probabil dacă nu erau sărbătorile, mă distram și mai mult pe această temă, dar oricum stau suficient pe internet și pe acest blog, încât să mai iau uneori câte o pauză.

Apoi am primit un mail de pe @intact.antena1.ro în care mi se solicita un număr de contact pentru a vorbi despre cei doi sori. Recunosc, nu am dat dovadă de amabilitate și nu am sunat pe numărul pe care mi l-a lăsat. Încă mai credeam că a fost ceva de moment și lumea va uita de isprava mea. Doar că acest comentariu mi-a demonstrat contrariul. Poza a ajuns subiect într-o emisiune, aceeaşi care l-a dat mort pe Groparu, singura diferenţă e că acum gazda emisiunii e alta.

Doamne cât m-am mai distrat. 11 minute cu și despre investigații, specialiști, explicații științifice, preoți, semne, sfârșitul lumii, sticle, geamuri, cutremure, fenomene atmosferice, reclamă gratuită (oare de ce nu mi-am pus watermark pe poză?) și câte alte cele.

Şi când te gândeşti că fix la 10 zile chiar s-a produs mult aşteptatul cutremur. 😀