Dragă domnuleprimar.ro

Cu regret pentru dumneavoastră vă anunţ că nu v-am votat şi este foarte posibil să nu o fac nici la următoarele alegeri, în cazul în care veţi mai candida pentru un nou mandat la Primăria Clujului, şi nu pentru că aş avea ceva cu dumneavoastră, ci pentru că vremurile pe care le traversez sunt de aşa natură încât bugetul şi dobânzile bancare nu îmi permit să îmi achiziţionez un buletin de Cluj. Pe votul meu nu vă puteţi baza, dar sunt mulţi alţii care din acest punct de vedere contează.

Printre ei sunt şi acei şoferi care din cauza creşterii exagerate a preţului carburanţilor au ales zilele trecute să protesteze prin diferite benzinării. Chiar nu mai contează că modul în care au făcut-o a fost penibil, până la urmă contează că s-a tras un oarecare semnal de alarmă.

Ştiţi că dumneavoastră îi puteţi ajuta în protestul lor şi chiar foarte simplu?

Ajutaţi-i oferindu-le asemeni bucureştenilor abonament pe toate mijloacele de transport in comun urban la un preţ fix de 50 lei. Cu siguranţă mulţi dintre ei ar alege să lase maşina acasă şi să meargă cu troleul la muncă sau chiar la cumpărături. Asta înseamnă că mulţi vor ajunge într-o benzinărie foarte rar, iar asta ar fi cu adevărat un protest pe care benzinăriile îl vor resimţi.

Doar că un asemenea proiect (că tot sunt la modă proiectele) nu are cum să nu implice anumite schimbări. Una dintre ele ar fi creşterea numărului de trolee şi autobuze de pe trasee, scăderea numărului de ridicări auto, creşterea numărului de parcări disponibile pentru cei pentru care autoturismul este trecut în fişa postului sau fluidizarea traficului. Depinde ce anume se urmăreşte. Dacă se doreşte un oraş mai liniştit, mai puţin poluat, aceasta ar putea fi o soluţie foarte bună.

Această măsură ar fi una potrivită şi în ideea în care oraşul Cluj-Napoca doreşte să devină Capitala Culturală Europeană. Cu siguranţă un vizitator va aprecia un oraş în care se va putea plimba în linişte, va găsi uşor un loc de parcare şi va putea admira clădirile vechi fără să fie deranjat de claxoanele, înjurăturile şoferilor sau motoarele maşinilor.

Deci domnule primar Sorin Apostu, vă băgaţi la un protest PE BUNE?