Apr 16 2015
E musai să scadă TVA-ul?
E clar că taxele ridicate nu fac bine nimănui. Nu cred că e cineva care se îndoiește de acest lucru.
Rând pe rând, toți agenții economici au solicitat scăderea TVA-ului pentru domeniul lor de activitate, aducând motive mai mult sau mai puțin întemeiate. Scăderea TVA-ului ar putea duce, pe termen scurt, la scăderea prețurilor și, probabil, la creșterea consumului. Dar, nu știu de ce, nu prea am încredere foarte mare în această variantă. Cine garantează că, odată redus TVA-ul, vor scădea prețurile? Poate agenții economici vor profita de asta și-și vor recupera din profitul pierdut în anii de criză.
Vor să scadă taxe? S-o facă! Ar fi un lucru bun. Dar dacă e să mă întrebați pe mine, eu aș lăsa TVA-ul acolo unde e, și aș scădea CAS-ul și CASS-ul la angajat și angajator cu câte 1,5%, respectiv 1%*. Pe mai departe nu-i rămâne statului decât să ia toate măsurile necesare creșterii încasărilor din TVA, pentru a direcționa din cei 24% cele 3 procente pentru compensarea deficitului la CAS și 2% pentru CASS.
Astfel fiecare angajat ar găsi lunar pe card cu 2,5% mai mult ca până acum, iar fiecare angajator și-ar reduce cheltuielile cu angajații cu același procent. Nu e foarte mult, dar sunt șanse mai mari ca cei 2,5% ai angajaților să se regăsească în consum și mai departe în taxe la bugetul statului, decât ca cei 5% să se regăsească cu minus la prețul de la raft.
Numai că o asemenea măsură ar aduce voturi doar din partea angajaților și angajatorilor, iar politicienii au nevoie de voturile celorlați, că sunt mai mulți, nu?
*dacă s-ar reveni la TVA de 19%
mivasolutions.ro
Apr 17, 2015 @ 17:24:09
Dar care e motivul pentru care fac aceasta miscare drastica?
Albert Manuel
Apr 17, 2015 @ 19:00:25
Inca visam la zilele astea…
legis tm
Apr 18, 2015 @ 12:23:43
Si eu cred ca ar fi foarte util sa se scada CAS-ul si CASS-ul la angajat si angajator. Scaderea TVA-ului poate produce SAU NU scaderi de preturi. Oricum ar fi, sa scada CEVA!