Jan 19 2013
Sătul de fumurile voastre
Recent, lectorul universitar de la USAMV Cluj-Napoca, Mihai Cucerzan, a venit cu o propunere care a stârnit multe controverse: Clujul, primul oraş în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise. A reușit pentru a nu știu câta oară să împartă lumea în cele două fronturi: fumători și nefumători.
Din punctul meu de vedere, deși mi-aș dori, nu cred că se va putea realiza așa ceva în viitorul apropiat. Îmi amintesc de vremea când în benzinăriile OMV s-a interzis fumatul. Lumea își lua o cafea, și în lipsa unei scrumiere, folosea farfuria ceștii de cafea pe post de scrumieră. Nimeni nu zicea nimic. A, ba da. Exista, totuşi, o măsură. Li se atrăgea atenția că fumează pe propria răspundere. Aţi râs? Eu da.
Cu toate astea, s-ar putea face altceva. Mai bine zis patronii de localuri ar putea face ceva. Să luam cazul lanțului Janis, din Cluj-Napoca. Domnul Adrian Munteanu ar putea decide ca de la 1 februarie, Casa Tauffer, să zicem, să devină localul în care fumatul să fie interzis. Ce ar avea de pierdut? Mai nimic, aș zice eu. Sau, poate, dimpotrivă, ar avea de câștigat. Ar atrage clienții care, poate, nu i-au trecut pragul localurilor tocmai pentru că nu le place să pută a fum de țigară după 30 de minute de stat la o poveste cu cineva.
Bineînțeles că s-ar putea merge până la a obliga acești patroni, prin lege, ca din 3 localuri deținute, cel puțin unul să fie pentru nefumători. Doar că e mai bine când lumea conștientizează că unele lucruri nu sunt bune și le corectează, decât dacă i le impune cineva.
În acest moment, putem spune că nefumătorii sunt victime. Victimele fumătorilor. Toate acestea sunt permise de localuri, care astfel devin oarecum, alături de fumători, persecutori. Dacă ar veni o lege ca cea de mai sus, ea s-ar transforma in salvatorul nefumătorilor, al victimelor. Doar că în acest fel, proprietarii localurilor şi fumătorii s-ar transforma peste noapte din persecutori în victime, iar victimele de până acum în persecutori. Şi nu e bine. Deloc. Poate pseudo-analiza asta e forţată, dar cine vrea, înţelege ce am vrut să subliniez.
Tocmai de asta, părerea mea e că astfel de paşi ar trebui începuţi tocmai de patroni lanţurilor de localuri.
joe
Jan 20, 2013 @ 11:33:10
Eh, Romania! Aici mai degraba omori cainii strazii decat sa-i adapostesti, mai degraba lasi oamenii in Puscarii decat sa-i Inveti ceva, interzici Fumatul in localuri, decat sa investesti in infrastructura si sa permiti si una si alta…
Mihaela Curea
Jan 20, 2013 @ 12:31:32
Majoritatea clienţilor sunt fumători, dacă mergi într-un local unde există 2 săli pentru fumători şi pentru nefumători, ghici unde vei găsi mai mulţi oameni? Nici mie nu îmi place că în majoritatea localurilor unde se poate mânca, savura o cafea sau dansa, după o jumătate de oră te ustură ochii de la fum.
Dar nu cred că patronii de localuri vor face ceva în această privinţă, poate doar forţaţi de lege, dar şi aşa vor găsi ei o portiţă de salvare.
Vezi cum sunt toate cafenelele din mall, ţi se atrage atenţie că există locuri speciale pentru fumători, dar poţi fuma şi înafara acelei zone “pe răspunderea” ta. … Nu am auzit ca cineva care nu fuma în acea zonă special pentru fumători să fi fost amendat.
Maria
Jan 20, 2013 @ 12:37:48
M-am saturat sa imi pun haine proaspat spalate pe mine, sa ies in oras si cand ma intorc acasa sa duhneasca a tigara. Nu mai vreau sa imi miroasa parul oribil de fiecare data cand ajung acasa din oras si mai ales mi s-a acrit sa mananc in fumul altora. Stiu ca exista posibilitatea alegerii, dar va rog, spuneti-mi un local in Cluj unde nu se fumeaza, iar eu voi deveni client fidel.
joe
Jan 20, 2013 @ 12:40:29
Maria, schimba orasul! :))
Tin si eu minte prima oara cand vazusem intr-un local unde eram client fidel cum s-a facut separeul loc de fumatori. Te mai si inchidea acolo cu o usa glisanta. Pai ce-s, caine? Uneori fumez, alteori nu, insa prefer un loc destul de aerisit, cu spatiu mare intre mese unde sa poti face ce vrei…
Groparu
Jan 20, 2013 @ 17:45:56
Ca fumator, as mega-saluta decizia asta:)