Sep 1 2013
De unde ni se trag toate
M-am întrebat mereu de ce oamenii de la Roșia Montană vor cu orice preț începerea exploatării zăcământului din zonă. E posibil să fi găsit răspunsul. Nu e pentru că ei știu să facă doar minerit, așa cum au făcut-o din tată în fiu, ci pentru că așa sunt cea mai mare parte a locuitorilor acestei țări: așteaptă să pice ceva din cer, dacă se poate teancuri cu bani, fără să miște un deget.
Odată cu ideea începerii proiectului minier de la Roșia Montană li s-a oferit șansa mult așteptată. Primesc niște bani de la Companie pentru terenuri, case și ce mai au ei pe acolo, pentru câte un spot publicitar lacrimogen, cu care încep o nouă viață în altă parte. E drept că nu e din cer, dar probabil gândindu-se că rugile le-au fost ascultate și „așa a vrut Dumnezeu”, pentru ei va fi tot aia.
Oamenii zonei sunt săraci? Cu siguranță. Dar oameni săraci nu sunt doar în Roșia Montană. Sunt și în alte zone, unele mai apropiate, altele mai îndepărtate. Trebuie doar să deschizi puțin ochii.
Revenind la roșieni (sper că nu am greșit termenul). Dacă de atâta timp nu s-a rezolvat nimic în zona lor, mă refer la ultimii 5-10 ani, de ce nu au ieșit să protesteze pentru altceva? Să zicem, pentru eliminarea monoindustrializării zonei. Adica fix impotriva lucrului care a dus la sărăcirea zonei, prin limitarea variantelor de dezvoltare economica a zonei. Aşa, orice locuitor al zonei putea să-și deschidă o afacere, să facă turism, să …orice. Tocmai. Asta implica muncă. Or de ce să se chinuie și să muncească, când la orizont, chiar dacă era la câțiva ani distanță, se întrezărea posibilitatea de a-și vinde proprietățile pe bani foarte frumoși și să nu miște decât niște vorbe și niște lacrimi pe la tv? Exact.
Și acum să ne uităm câți oameni apți de muncă stau în cârca statului pentru că mai bine primesc X lei șomaj sau ajutor social, decât să muncească pe X+200 lei sau 2X lei.
Cred că despre asta e vorba aici. Românul s-a săturat să muncească sau nu i-a plăcut niciodată asta.
Știu că proiectul minier va începe. Eu sunt curios ce joburi vor primi oamenii din Roșia Montană. Că până la urmă, despre ei se vorbește mereu când vine vorba de locuri de muncă. Ei vor să muncească ACOLO, nu prin Italia sau Franța. ACOLO! Bun. Oare câți dintre roșieni au permis de conducere pentru camioane? Nu cred că au impresia că mineritul se va face tot cu târnăcopul, lămpașul și vagonetul. Ei ar avea o șansă de angajare, la șoferi mă refer, dar și firmele care vor da acele camioane au deja angajații lor, care cred că sunt obișnuiți cu munca la distanță, deci nu cred că va fi o problemă.
La o discuție pe tema viitoarei exploatări mi s-a spus că în cafea există mai multă cianură decât va fi în iazul de decantare, și că în timp se va putea bea apă din el fără nici o problemă. Chiar și un ministru (parcă Borbely) a declarat asta.
Și atunci mi-am dat seama că poate roșienii vor avea cel mai mișto loc de muncă: vor testa în fiecare dimineață, la cafea, apa din iaz. Asta, „ca Compania” să se asigure că cianura din iaz e sub limitele de pericol.
Dan Ciulea
Sep 02, 2013 @ 10:35:12
Sa presupui ca oamenii din zona nu-s muncitori e o jignire gratuita.
Sa presupui ca pana acum mineriru’ in zona s-a facut cu tarnacopu e rautate.
daniel rus
Sep 02, 2013 @ 13:44:39
Nu e tocmai gratuită. E susținută, cel puțin pentru mine, de lipsa acțiunii lor. Am descris-o mai sus.
Fane
Sep 11, 2013 @ 08:42:35
Sa presupui ca mineritul in Romania in 2013 se face altfel decat cu tarnacopul e…fantezie :D. Ciocanul pneumatic, tarnacopul, lopata, sapa…Stiu ce vorbesc, am lucrat 21 de ani in mina, e adevarat ca in Valea Jiului. Si minele din vale sunt “moderne” pe langa cele de minereu.
Daniel Rus…Ce afacere ai putea sa faci cand abia te descurci sa ai bani de paine in fiecare zi? Pentru asta ai nevoie de anumite resurse, materiale si de alt gen. Apoi, ce sa faci, sa te dezvolti sa faci turism, ma rog, agroturism…investesti si peste 5-6 ani vine statul si te darama ca vrea sa scoata aurul…