May 12 2011
S-o dăm pe economice
Să salvăm resursele planetei! Să ne gândim la viitorul copiilor noştri!
Cam ăsta ar fi îndemnul celor care te îndrumă să cumperi şi să schimbi sursa de iluminat din locuinţă. Pe lângă beneficiile pe care ţi le oferă din punct de vedere financiar, adică un cost redus al facturii de energie electrică, îţi dă senzaţia de Captain Planet care salvează pământul. Numai că ştii ceva? Nu e chiar aşa.
Totul depinde în totalitate de furnizorul tău de energie electrică, mai exact de programul său de facturare. În primele 3 luni nu rezolvi absolut nimic din măreţul plan de a salva mama terra, dacă nu soliciţi şi modificarea consumului estimat. Gândeşte-te că furnizorul tău de energie electrică s-a obligat să-ţi furnizeze cât ai stabilit prin convenţia de consum, iar această cantitate el o comandă de la producător. Acest producător arde nişte cărbune, păcură sau ţiţei, adică exact acele resurse pe care tu vrei să le salvezi. Aşadar iniţial nu prea există vreun rezultat. În cazul în care programul de facturare nu ţine cont de consumul istoric real, ci doar de convenţia de consum, toată treaba cu ecologia şi cu “să salvăm planeta” s-a dus pe apa sâmbetei.
Mă întreb oare câţi dintre cei care şi-au schimbat becurile cu incandescenţă cu becuri economice, şi-au modificat şi convenţia de consum? Mergând mai departe…câţi dintre cei care lipsesc mai mult de o lună din spaţiul în care locuiesc, îşi anunţă furnizorul să le modifice convenţia de consum?
O intenţie bună nu are mereu efectul aşteptat.
Dan Ciulea
May 12, 2011 @ 09:39:34
excelent punctat!
Mihaela Nistor
May 12, 2011 @ 10:03:24
Din pacate, asa e! Doar ca putini cunosc toate aceste detalii!
Maria
May 12, 2011 @ 10:30:10
Super informatie!!
Ati auzit domnilor de la ONG care ne faceti capul patrat cu becurile voastre?! 🙂
florin
May 15, 2011 @ 23:05:48
Povestea-i mai complexa. Pe scurt, nu-i asa.
Dupa factura pe consumul estimat vine regularizarea.. asa ca, daca nu ai consumat atat cat au rezervat ei pentru tine (sau nu ai consumat deloc), vei recupera la regularizare. In plus, factura de regularizare poate fi si cu minus, ceea ce inseamna cateva luni mai ieftine (sau chiar gratis) in viitor. In plus.. consumul estimat se adapteaza .. daca scade conusmul drastic, in cateva luni si factura estimata va deveni mai mica. NU lucrez la “corent”.. insa cand am trecut pe becuri “economice” si ecrane LCD in loc de CRT.. am avut o estimare ca si in trecut urmata de vreo 2 facturi pe minus.. o alta estimare putin mai mica.. iarasi facturi pe minus si tot asa aproape un an :D.
daniel rus
May 16, 2011 @ 06:09:26
ideea becurilor economice, care ne fac pe toti sa parem bolnavi de hepatita este sa se reduca consumul nu pentru a economisi banii utilizatorului ci pentru a economisi resursele naturale care se ard pentru producerea energiei electrice.
AdiB
Apr 03, 2012 @ 13:20:05
“Totul depinde în totalitate de furnizorul tău de energie electrică, mai exact de programul său de facturare.” eu de aia-s linistit, ca se ocupa furnizorul meu de energie de problema asta, cu programul sau de facturare cu tot. Vede ca am inceput sa consum mai putin, face asa, o medie istorica, ma contacteaza si eu ii confirm ca am pus becuri economice in toata casa, de aia consum atat de putin. Desigur, el nu se bucura – de ce s-ar bucura, consum mai putin – deci platesc mai putin, nu? A, sau…nu-i asa? 😀
daniel rus
Apr 03, 2012 @ 20:08:20
orice vanzator se bucura cand stie exact cata marfa sa puna pe raft. daca doua zile cumperi cate doua paini, iar in a treia nu mai cumperi pentru ca ti-a mai ramas, el ramane cu doua paini. cel mai probabil o sa se strice si o sa fie pierderea lui.
in schimb, daca stie ca vei cumpara o paine in fiecare zi, va comanda fabricii doar o paine pe zi pe care ti-o va vinde tie.
daca tu nu-i spui de cata paine ai nevoie, el comanda 3 paini, pe zi. daca tu ai nevoie de 10 paini intr-o zi, ca sa nu te piarda ca si client, va cumpara cele 7 paini la suprapret, iar tie e obligat sa ti le dea la pretul nomal. din nou o pierdere.