Bere după bare

-Doamne, tu femeie, m-am săturat să-l simt pe Ghiță al meu duhnind a bere, zi de zi! i se plânse Tina, Mariei, vânzătoarea de la ABC-ul de la colț. Și știu că de la tine își cumpără, că e și leneș pe deasupra. N-ar merge până la celălalt magazin, dacă printr-o minune nu ar mai găsi bere la tine sau printr-un miracol nu ai mai vrea să-i vinzi!

-Tu muiere, știi că nu am cum să fac așa ceva. Mă prinde șefu, mă belește! îi răspunse Maria. Dar, hai, că mă gândesc eu la ceva, încercă să-i dea speranțe Tinei.

A doua zi, șeful Mariei îi aduse un cititor de coduri de bare nou și-i spuse:

-No, vezi că am instalat noul cititor de coduri de bare, că știi că cel vechi îți înregistra anapoda! Măcar acum, dacă nu-i place vreun cod, dacă e incomplet sau nu reușește să-l descifreze, îți afișează un mesaj. Și partea faină e că poți să scrii ce vrei. Așa o să te mai distrezi și tu, îi spuse șeful, Mariei.

În acel moment, fisa Mariei pică, se izbi de terra și se rostogoli până lângă raftul cu bere. Acolo se opri și începu să se audă „Aleluia!”.

La nici două ore distanță, apăru Ghiță.

-Serus, tu! Dă-mi patru beri, te rog! (Deși bea ca porcul, Ghiță nu uită să fie respectuos!)

Maria luă berile, așeză trei din ele pe tejghea, iar pe una o duse spre cititorul de coduri de bare. Fără să observe Ghiță, Maria acoperi o parte din codul de bare, moment numa bun să apară mesajul de eroare, sau oroare, apoi îi spuse:

-10 lei!

Tot atunci, afișajul casei de marcat îi atrase atenția lui Ghiță. „Ghiță, nu mai bea, măi, că o să mori!

-Doamne, tu, ce are mașina asta a voastră? întrebă Ghiță speriat.

-N-are nimic. E nouă, merge brici! De ce întrebi?

-Apoi, tu nu vezi ce scrie acolo?

-Ba văd! Scrie că tre să-mi dai fix 10 lei.

-No, bine! zise Ghiță, îi dădu banii și plecă, dar cam întors.

A doua zi, Ghiță reveni și își comandă aceleași patru beri. Maria făcu fix ca ultima dată. Casa de marcat își făcu din nou treaba. Ghiță se făcu alb la față când citi „Măi, Ghiță, nu ți-am zis să nu mai bei că o să mori?”.

-Tu, femeie, zi-mi ce scrie pe aparatul ăsta?

-Că tre să-mi dai 10 lei, îi răspunse Maria.

-Știi ceva, hai, că azi nu mai cumpăr bere. Am plecat! zise Ghiță și ieși din magazin.

Nu trecu foarte mult timp și apăru Tina, roșie la față și gâfâind ca abia sosită de la maraton. Totuși, reuși să scoată câteva cuvinte:

-Ghiță al meu e în transă. Nu mai bea, nu mai mănâncă, se uită așa, în gol, și mormăie întruna: Tu, Marie, eu într-o zi o să mor!

În fine, Ghiță, săracul, și-a luat-o grav în urma unui complot pus la cale de o Eva a zilelor noastre, însă dacă vreți să nu pățiți ca el, întrebați-i pe cei de la Idmag cum funcționează aceste cititoare de coduri de bare. Sunt foarte amabili și vă vor explica tot ce trebuie să știți.