Lacul Albastru, lângă Baia Sprie

Nu este un obiectiv turistic pentru care să faci un drum de la Cluj Napoca sau din orice alt loc aflat la o distanță mai mare de 100 de kilometri, însă dacă ajungi în zonă, în Baia Mare sau Baia Sprie, e păcat să nu treci pe acolo, cum e păcat să-ți cadă în cap excremente de pasăre sau să calci în caca de câine și să nu joci la loto, de exemplu. Nu, glumesc! Dacă ajungi în zonă, e păcat să nu ajungi la Lacul Albastru!

Din păcate, ca majoritatea obiectivelor turistice din România, și Lacul Albastru e semnalizat printr-un indicator minuscul pe un stâlp, nu de înaltă tensiune cum ar fi prezentat în ceva știre a televiziunilor, pe care ai cele mai mari șanse din lume să-l ratezi. Noi am folosit Google Maps și ne-am descurcat perfect. Așa, ca idee, după ce treci de Lidl-ul din Baia Sprie și de intersecția cu drumul care duce spre Cavnic, după ce treci un pod aflat într-o curbă dublă, ar trebui să fii foarte atent ori la stâlpi, să vezi indicatorul ăla minuscul, ori la străzile care fac dreapta, pentru că a treia e cea pe care o cauți. Odată ce ai găsit strada, mergi cam 1 km (Să nu te lași descurajat de drumul foarte îngust și foarte foarte prost! Ar fi păcat să abandonezi acum!) până observi un alt indicator minuscul pe care e trecut Lacul Albastru și o cruce galbenă. De aici o iei pe jos cam 500 m. Puțină condiție fizică nu strică, dar chiar și fără ea, cu două-trei-patru pauze, chiar și o persoană trecută de 60 de ani poate ajunge la lac. Spor la urcat!

În momentul în care vezi niște bănci și mese făcute din jumătăți de trunchiuri de copaci, ai ajuns.

lacul albastru 1

lacul albastru 3

lacul albastru 4

lacul albastru 2

Să ne oprim puțin la ultima fotografie. Vezi funiile alea rupte? Eu îmi imaginez sunetul pașilor în alergare, urletul ce însoțește zborul sub influența gravitației și apoi pleosc-ul în apa verde-albastră a lacului. Tare, nu?

Da, avem o țară frumoasă! Păcat că nu o iubim și nu avem grijă de ea!