Ce apreciem la muzică?

Acum câțiva ani, la Oradea, se lansa o televiziune locală, lansare marcată cu un concert în aer liber. În deschidere, pentru că trebuia să intre direct la știrile de la ora 18:00 (sau 19:00?), ca să dea bine, au cântat cei de la Vama Veche. Cum toată lumea se aștepta ca ei să închidă concertul, parcarea din centru a fost aproape goală. Când a început să se adune lumea, Chirilă mulțumea publicului și cobora de pe scenă să-i facă loc Andreei Bălan. În timp de domnișoara făcea cel mai bun playback, cei din public urlau „Va-ma Ve-che! Va-ma Ve-che!”. În pauza dintre playback-urile fetei, la fel „Va-ma Ve-che! Va-ma Ve-che!”. Văzând că nu e de glumă, Andreea și-a dat jos bluzița pe care o avea și a rămas într-un așa zis sutien, ceva care îi acoperea doar sfârcurile. Brusc, vrăjită de priveliște, mulțimea și-a băgat dejtele în gură, a fluierat, a aplaudat și a uitat de Vama Veche și melodiile lor.

De atunci până acum nu s-au schimbat foarte multe. Ba, mai mult, canalele de muzică pot fi ușor confundate cu canale pentru adulți. Dacă oprești sonorul devii confuz. Ceea ce vezi pare mai mult un film porno sau cel puțin pare să fie făcut de cei care activează în această industrie: haine cât mai puține, spre deloc, iar dacă pornești sonorul auzi sunete care ies din gura cântăcioșilor și se repetă la intervale fixe de timp, în ritmul impus.

Din fericire mai sunt și oameni care apreciază vocile care nu trebuie să se dezbrace pentru a fi apreciate, ci care au nevoie doar de o chitară sa fie puse în valoare, și organizează festivaluri pentru acest public. În perioada 25-28 octombrie, la Cluj Napoca, va avea loc prima ediţie a Napoca Folk Festival. Evenimentul va reuni peste 66 de artişti, nume mari în folk-ul  românesc. Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Ada Milea şi mulţi alţii vor fi prezenţi pe scenele de la Casa de Cultură a Studenților și Biblioteca Centrală Janis. Mai multe despre lista invitaților și programul evenimentului găsiți pe site-ul oficial.

Acest festival e doar primul dintr-un șir de festivaluri care vor avea loc în Cluj Napoca. Astfel, pe viitor se vor mai organiza alte două festivaluri, unul de rock și unui de jazz, care vor purta numele Napoca Rock și Napoca Jazz.