Prima zi de la Alba Iulia Music and Film Festival a stat sub cifra 3

Am ajuns cu întârziere la Alba Iulia, astfel prima mea zi la Alba Iulia Music and Film Festival a fost de fapt a treia zi a evenimentului. Odată ajuns acolo, mi-am făcut rapid un program să recuperez. Am început cu o comedie în Sala Ferdinand din Palatul Principilor. “Mamma mia” e primul musical la care chiar am fost cu adevărat în sală pe tot parcursul lui. Mi-a dat o stare de bine şi-am râs. Am râs cu poftă! Vă povestesc puţin din el, poate vă determin să nu-l rataţi când vi se iveşte ocazia.

Orice mireasă îşi doreşte să fie dusă la altar de tatăl ei. Nici cea din film nu face excepţie. Singura problemă e că ea nu-l cunoaşte, iar jurnalul mamei sale, pe care a pus mâna întâmplător, în loc s-o lămurească, mai tare o încurcă. Din el reiese că înainte cu nouă luni să o nască, mama ei a cunoscut trei bărbaţi. Unul din ei e tatăl ei. Sperând că-l va recunoaşte imediat cum îi vede, le scrie şi îi invită pe toţi la nuntă în numele mamei sale.

Cei trei ajung pe insula unde avea să aibă loc nunta şi de aici începe distracţia. Naivitatea fetei, răsturnările de situaţie, amintirile trecutului, responsabilitatea de tată şi încăpăţânarea unei mame, m-au făcut să nu regret că am ales să văd acest film. Atmosfera plăcută e dată de peisajele insulelor greceşti şi de melodiile ABBA pe muzica și versurile cărora este realizată partea de musical.

Pe scurt și foarte scurt, filmul ar putea fi concentrat astfel: ”trei pentru un tată” sau ”o nuntă și trei tați”.

După film, am rămas în curtea Palatului Principilor unde a fost proiectat documentarul Sukar Colective. Mi s-a demonstrat încă o dată, deşi nu era nevoie, că ţiganul, dacă îi dai o cutie de tablă şi un obiect de percuţie, se transformă într-o maşinărie de cântat. Oriunde, oricând şi oricât. Dincolo de unele probleme pe care această etnie le are uneori, sunt o sursă nesecată de uimire și fascinare.

Seara s-a încheiat cu un concert al trupei Grimus, iar apoi un party în aer liber cu gulaş, foc de tabără, oameni simpatici şi multă bere. Da, bere gratis, dar nu formaţia.

Organizator: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc
Co-organizator: Primăria Alba Iulia
Parteneri: HBO, Transilvania Film, Lays, RYMA, Casa TIFF
Parteneri media: Adevărul, Cațavencii, Kiss FM, Zile și nopți, Realitatea TV Alba, Alba TV, Unirea, ziaruldealba.ro, alba24.ro, FilmReporter.ro, B365.ro, CineFan.ro
Partener de promovare: PR & More