Un vis pentru Cluj – Someșul sursă de energie pentru iluminatul public sau arhitectural

Visul unora de a vedea Someșul navigabil, se pare că e prea costisitor. Amplasarea unor centre de agrement (hidrobiciclete, bărcuțe) nu pare să intereseze pe cineva. Nici măcar amplasarea unui vaporaș care să fie transformat într-un restaurant. Cu toate astea un vis, al meu, e legat tot de partea de Someș care tranzitează orașul Cluj Napoca.

Visul meu este să văd un Someș cu malurile și podurile de peste el iluminate cu ajutorul energiei electrice produse de micro-hidrocentrale amplasate de-a lungul cursului râului. Și de ce nu, dacă puterea generatorului o permite, chiar iluminarea Parcului Central.

Nu cred că este un vis greu de realizat. Cea mai mare investiție ar reprezenta-o generatorul. La o putere de 10kW, ar putea alimenta 900 becuri economice de 11W (echivalentul a 60W – bec cu incandescență). Oare Parcul Central de câte becuri e iluminat?

Poate Primăria ar găsi un sprijin (sponsorizare totală sau parțială) într-o firmă care produce sau comercializează asemenea componente, în schimbul unei reclame permanente în zonele de amplasament a generatoarelor și a zonelor iluminate cu această energie.

Acest vis l-am împărtășit și celor care caută 100devisepentrucluj. Ei m-au filmat, iar mai jos puteți să vedeți cât de bine dau pe monitoare. Deși atunci am răsuflat ușurat că am scăpat, acum parcă zic că trebuia să-i mai rețin pentru câteva duble.

Oare visele devin realitate?