De ce unele știri ar trebui scrise altfel

În zilele astea am citit pe majoritatea publicațiilor online din Cluj despre decesul prin electrocutare a unui pescar. Bineînțeles, toate au citat un site. Că doar așa se fac știrile. Pasajul care m-a zgâriat puțin pe retină a fost ”În momentul în care a vrut să-şi lanseze undiţa în apă, aceasta a atins mai multe fire de tensiune şi a fost electrocutat.” De ce m-a zgâriat? Pentru că bățul nu avea cum să atingă una din faze, deoarece arcul electric și-a făcut treaba când a ajuns cam la 80 cm de ea. În funcţie de condiţiile atmosferice, distanţa poate să difere. Și de ce nu a atins mai multe fire? Tocmai v-am zis.

Cu toate că s-au întâmplat foarte multe accidente de acest gen, oamenii nu învaţă nimic din asta, poate şi pentru că mereu citesc “a atins cu undiţa” şi ei îşi zic “păi da io-s prost să ating?”.

Poate cu o ştire scrisă corect şi din punct de vedere tehnic, mulţi ar afla care este distanţa sub care siguranţa lor este pusă în pericol. Ar afla că nu e nevoie să atingă una din faze, ci ajunge să se apropie undiţa la mai puţin de 1 m.

Cu toate astea, este de apreciat că au folosit corect nivelul de tensiune şi nu l-au înălţat.