Am stins o oră becul de la bicicletă. Şi ce-am rezolvat?

Eu şi bicicleta mea dotată cu de toate (far, dinam, stopuri şi ochi de pisică… şi ploscă din aia în care poţi să-ţi pui apă, suc natural de fructe proaspăt stoarse sau alcool) reprezentăm un sistem asemănător cu Pământul. Avem de toate: resursele sistemului aflate în ploscă, elementul care le consumă şi pune în mişcare centrala de producere a energiei electrice şi consumatorii de energie electrică.

Într-o zi am decis să reduc consumul de energie electrică. Măcar o oră pe an. Am montat un întrerupător pe firele prin care se alimentează stopul şi farul bicicletei, pe care îl folosesc o dată pe an când pentru o oră opresc farul şi stopul de pe bicicletă, însă fără să decuplez dinamul de pe roată. Şi mă deplasez timp de o oră pe întuneric.

Oare pedalez mai usor? Obosesc mai greu şi pot pedala cu aceeaşi cantitate de resurse luate din ploscă mai mult timp? Nu prea. Pentru că dinamul e la locul lui, iar eu depun exact acelaşi efort pedalând şi implicit consum la fel de multe resurse ca să pot pedala.

Aşadar m-am plimbat o oră pe întuneric şi am consumat la fel de multe resurse. Ce-am rezolvat?

*pentru cei care nu au înțeles nimic, poate asta va ajuta