Evitaţi Clujul până vin tramvaiele!

Să fii şofer sau pasager în mijloacele de transport în comun din Cluj în aceste zile în zonele cu restricţii din cauza lucrărilor la liniile de tramvai e un adevărat coşmar. Doar că modernizarea liniilor şi a străzilor pe care le traversează era necesară. Chiar dacă pentru mulţi aceste tramvaie sunt considerate inutile, să ştiţi că au o foarte mare utilitate din punct de vedere al consumului. Datorită dotării cu motoare asincrone, în momentul frânării acesta funcţionează ca un generator, adică produce şi injectează energie electrică în reţeaua de utilizare. Şi staţi liniştiţi, dacă nu ar fi rentabile nu s-ar folosi nici în afară.

Până se termină aceste lucrări, nervii clujenilor vor fi întinşi la maxim. Un drum de 10 minute se transformă în cel puţin 40 de minute sau chiar o oră.

În aceste zile, pe twitter, puteai găsi o mulţime de mesaje prin care erai informat despre blocajele din trafic sau de timpul foarte mare de care ai nevoie pentru deplasarea pe străzile din zona cu restricţii.

strada Mamaia - Cluj Napoca

strada Crişan - Cluj Napoca

Stau să mă întreb câţi dintre cei care tranzitează zilnic aceste zone chiar au nevoie de maşină. Nevoie în sensul de job care să necesite deplasarea cu maşina. Nu doar deplasarea din Zorilor, Mărăşti sau Mănăştur până la locul de muncă din zona gării sau din Calea Baciului până la locul de muncă din Zorilor, Mărăşti, Mănăştur sau centru. În prima zi în care am tranzitat zona şi am petrecut mai mult decât dublul sau chiar triplul timpului normal pentru asta, ar trebui să verificăm legăturile pe care le avem cu mijloacele de transport în comun şi să le folosim. Nu moare nimeni o lună sau două până se termină lucrările.

Dacă autorităţile nu gândesc într-un mod civilizat şi nu analizează impactul pe care aceste restricţii le pot avea, dacă nu interzic circulaţia rutieră în aceste zone cu excepţia transportului în comun, a autospecialelor şi a riveranilor, ar trebui noi toţi, locuitorii acestui oraş, să facem astfel încât să nu sufocăm inutil traficul.

Înainte să începem să ne plângem că e naşpa, hai să ne gândim dacă nu cumva contribuim şi noi la această stare.

* pozele luate de pe contul de twitter a lui Adrian Rozemberg